Importheffing zonnepanelen

08-05-2013

Eventuele importheffing maakt zonnepanelen veel duurder.

Bron: Nu.nl

Europees commissaris Karel De Gucht (Handel) wil de import van zonnepanelen uit China gaan belasten. Op die manier wil hij Europese producenten beschermen, zo meldden bronnen rond het besluitvormingsproces aan persbureau Reuters.

Chinese fabrikanten hebben de productie van zonnepanelen tussen 2009 en 2011 verviervoudigd, tot een niveau dat de wereldwijde vraag overstijgt. Ook de Verenigde Staten voerden vorig jaar importheffingen in op Chinese zonnepanelen om hun eigen industrie te beschermen.
 

Importbelasting

De Gucht legt zijn plan voor aan de Europese Commissie. De importbelasting, die Chinese producten fors duurder maakt en daarmee Europese producenten een concurrentievoordeel geeft, wordt dan mogelijk al begin juni voorlopig ingevoerd, aldus de ingewijden.
 
"Europa bijt met deze beslissing in zijn eigen staart", zegt Ron Wit van Natuur & Milieu. "Door de heffing zullen veel meer banen verloren gaan in de bouw- en installatiesector, dan dat er behouden blijven bij de Europese fabrikanten van zonnecellen. Die verhouding ligt op zo'n 80 procent versus 20 procent."
 

Schade

De maatregelen zullen de Europese zonne-energiemarkt grote schade berokkenen, zo reageert de Alliance for Affordable Solar Energy (AFASE). '"Heffingen van meer dan 15 procent zullen leiden tot een uitval van 85 procent van de Europese vraag naar zonnepanelen." 
 
Volgens de organisatie kunnen importheffingen onomkeerbare schade aan de gehele zonne-energie industrie aanrichten. "De heffingen zullen grote effecten hebben op de werkgelegenheid, de vraag naar zonnepanelen en de realisatie van duurzaamheidsdoelstellingen."
 

Zonnepanelen aanschaffen 

De importheffing zorgt ervoor dat zonnepanelen duurder worden. Daarom is het verstandig om juist nu zonnepanelen aan te schaffen. Zeker nu ook de btw in de bouwsector van 21% naar 6% is gegaan en er nog steeds subsidie beschikbaar is. Dit betekent veel voordeel. Wilt u weten wat zonnepanelen voor u kunnen betekenen? Doen dan hier onze zonnepanelencheck