7 slimme manieren om zonnepanelen te financieren

7 slimme manieren om zonnepanelen te financieren

Zonnepanelen kopen een grote investering? Misschien schrikt u in eerste instantie van het bedrag op de offerte, maar wist u dat sommige gemeenten of banken leningen verstrekken voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen tegen een lage rente? Hiermee wil de overheid er voor zorgen dat er meer duurzame energie wordt opgewekt. Dit betekent niet gelijk dat u een lening dient af te sluiten. Ook het inzetten van eigen geld is een vorm van financieren. We hebben de mogelijkheden én hoe deze werken hieronder voor u op een rijtje gezet.

 

1.Zonnepanelen financieren met eigen geld

2.Zonnepanelen kopen via uw eigen bedrijf

3.Zonnepanelen financieren met hypotheek

4.Subsidies via de overheid

5.Groene lening afsluiten

6.Collectief inkopen van zonnepanelen

7.Het opzetten van een crowdfunding


1. Zonnepanelen financieren met eigen geld

Het financieren van zonnepanelen met uw eigen spaargeld is een uitstekende manier om zonnepanelen aan te schaffen. Mits u natuurlijk dit bedrag niet in de nabije toekomst nodig heeft. Het voordeel is dat u geen lening hoeft af te sluiten en u betaalt dus ook geen rente. Daarnaast levert het meer op dan wanneer u het op uw spaarrekening laat staan, want om de rente op uw spaarrekening hoeft u het niet te laten. De investering in zonnepanelen is te vergelijken met een rente van 6% op een spaarrekening! De terugverdienperiode van zonnepanelen is gemiddeld zo’n 7 jaar. Daarna geniet u nog bijna 20 jaar van gratis energie. Pure winst dus.


2. Zonnepanelen kopen via uw eigen bedrijf

Heeft u een eigen bedrijf? Informeer dan zeker naar de mogelijkheid om via uw eigen bedrijf zonnepanelen aan te kopen. U mag dan een percentage van de investeringskosten aftrekken van uw winst. Dit levert een interessant voordeel op. Daarnaast kan deze investering mogelijk versneld worden afgeschreven = weer een extra besparing!
 

Btw-teruggave op de aanschaf van zonnepanelen
Bent u particulier? Uiteraard geniet u dan ook van de mogelijkheid om ruim 20% op de aanschafprijs van zonnepanelen te besparen. U kunt namelijk de BTW op de aanschaf én de installatie terugvragen bij de Belastingdienst. U wordt dan aangemeld als ondernemer van de btw. Dit klinkt ingewikkelder dan het is en komt in de praktijk erop neer dat u gedurende één jaar elk kwartaal aangifte dient te doen. De daaropvolgende jaren krijgt u ontheffing van deze aangifteplicht. Wanneer u uw panelen bij Energiewacht aanschaft, regelen wij deze teruggave van A tot Z voor u.

 

3. Zonnepanelen financieren met hypotheek

De investering in zonnepanelen kan ondergebracht worden in uw hypotheek. Dit is gunstig, omdat u zo profiteert van de hypotheekrenteaftrek, ook over uw zonnepanelen. Als u aangeeft dat u een hogere hypotheek nodig heeft vanwege de aanschaf van zonnepanelen, dan wordt dit meestal door de geldverstrekker geaccepteerd. Uw maandlasten dalen namelijk direct door de lagere energiekosten. Daarmee kunt u de extra hypotheek betalen. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Uw hypotheekadviseur vertelt u er graag meer over.


4. Subsidies via de overheid

Hoewel er op landelijk niveau geen subsidies beschikbaar zijn voor zonnepanelen, hebben veel gemeenten deze nog wel beschikbaar. Kijk op Energiesubsidiewijzer om er achter te komen welke subsidies er mogelijk zijn in uw gemeente.

 

5. Groene lening afsluiten

Als u graag zonnepanelen wilt aanschaffen, maar hier zelf niet de financiën voor heeft, dan zou u misschien kunnen denken aan een groene lening bij een bank. Met een groene lening kunt u uw woning beter isoleren, of andere duurzame investeringen doen, zoals een zonneboiler, isolatie en zonnepanelen. Het grote voordeel van een groene lening is dat u tegen extra aantrekkelijke rentepercentages leent.

 

6. Collectief inkopen van zonnepanelen

De laatste jaren ontstaan veel initiatieven van lokale organisaties en buurten. Als u van plan bent om zonnepanelen te kopen, dan is het een goed plan om in uw omgeving te informeren of er een collectieve inkoopactie bestaat. Samen profiteert u bij het plaatsen van een grote bulk aan interessante kortingen. Op deze manier wordt de financiering van zonnepanelen voor iedereen een stuk goedkoper.

 

7. Het opzetten van een crowdfunding

Een relatief nieuwe manier om zonnepanelen te financieren is het meedoen aan een crowdfundingsactie. U kunt een crowdfunding starten, waarbij een aantal anderen u een bedrag lenen. Als u geen ruimte heeft voor zonnepanelen op uw eigen dak, is het vaak ook mogelijk om deel te nemen in een zonnepanelenproject, waarbij u een deel van de opbrengst ontvangt. U investeert in een of meerdere zonne-energieprojecten. Indirect geniet u zo van het rendement op zonnepanelen. Bij crowdfunding worden de zonnepanelen bijvoorbeeld op daken van scholen of bedrijven geplaatst. Crowdfunden kan meestal al vanaf een bedrag van slechts €50,-.

 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Subsidies en regelingen voor 2021
Subsidies en regelingen voor 2021

De overheid neemt ook dit jaar weer extra maatregelen om de klimaatdoelen te realiseren. Hiervoor worden jaarlijks...

Hoe werkt de salderingsregeling?
Hoe werkt de salderingsregeling?

We krijgen veel vragen over de salderingsregeling en de mogelijke veranderingen in deze regeling. De komende jaren gaat deze...

Salderingsregeling op zonnepanelen verlengd tot 2023!
Salderingsregeling op zonnepanelen verlengd tot 2023!

Vaak wekt u meer energie op met zonnepanelen dan u verbruikt. Deze energie levert u terug aan het net met behulp van uw slimme...

De btw-teruggave op zonnepanelen: hoe werkt dit?
De btw-teruggave op zonnepanelen: hoe werkt dit?

Investeren in  zonnepanelen  wordt steeds aantrekkelijker. Fossiele brandstoffen worden schaarser en uw kosten voor...

Plaats een reactie
Bericht: *
Naam: *
E-mail:

Wij zijn Energiewacht

Energiewacht Groep, Energiewacht en Geas Energiewacht gaan samen verder als één bedrijf onder één naam.

Sluiten