Voorkom klimaatstress

Voorkom klimaatstress

Velen van ons denken dat de aarde de komende decennia verder zal opwarmen en dat dit grote gevolgen voor de aarde heeft. Deze gevolgen geven ons een slecht gevoel, waardoor we zelf graag ons steentje bij willen dragen. We zijn op een punt belandt dat we zelf het heft in handen moeten én kunnen nemen om onze eigen uitstoot en verbruik te verminderen. Zodat we zelf iets te doen voor een beter milieu. De media, de mogelijkheden, het benodigde maatwerk en de technologie die zich langzaam ontwikkelt zijn allemaal factoren die klimaatstress aanwakkeren. De mogelijkheden zijn divers, maar wat kun je nu het beste doen? In deze blog wat opties om klimaatstress voor te blijven.

 

Accepteer

Dat ons klimaat er slecht aan toe is, is een feit! Hieraan kunnen we niks meer veranderen. Terugdraaien is geen optie, maar zelf proberen om je steentje bij te dragen aan het verminderen van je verbruik en uitstoot, daar kun je zeker iets mee. Accepteer dit, ga zelf bewust om met je eigen verbruik en bedenk waar je kunt besparen, op energie, maar bijvoorbeeld ook in je manier van reizen en eten.

 

Blijf rustig
Het verslechteren van het klimaat is een proces wat zich al jaren en jaren langzaam heeft ontwikkeld. Een maand of half jaar bedenken wat je kunt doen, is niet iets waar je stress van moet krijgen. Ook hier geldt, blijf rustig en bedenk wat je zou kunnen doen en of je dit op zou kunnen offeren in je leven of dat er een alternatief binnen je mogelijkheden ligt. Woon je op fietsafstand van je werk? Maar vind je het vervelend om door de regen te fietsen? Investeer dan eenmalig in een goede regenjas en -broek en wie weet wil je de auto dan wel laten staan.

 

Maak een meerjarenplan
Er zijn kleine initiatieven die je kunt nemen, zoals het aanschaffen van die regenjas. Maar er zijn ook grotere investeringen die je kunt doen voor een beter milieu, zoals het aanpassen van de isolatie in je woning of het aanschaffen van een set zonnepanelen. Investeer je tijd in het verkennen van je mogelijkheden. Als je thuis dingen wil aanpassen? Doe dan de PlusJeHuis scan om inzicht te krijgen in de mogelijke verbeterpunten of nodig een adviseur uit om alles in kaart te brengen. Maak een lijst van zaken die in je woning en je leven aan wil passen, en zet ze weg in de tijd. Zo krijg je overzicht, is het behapbaar en weet je wat jij de komende jaren allemaal gaat bijdragen aan een beter milieu en groener leven.

 

Plan budget vrij
Misschien heb je het geld niet voor een investering, neem ook hier de tijd voor. De tijd om te sparen, door bijvoorbeeld enkele jaren 25% van je vakantiegeld en eindejaarsuitkering op zij te zetten. En kijk eens wat je dan na vijf jaar bij elkaar hebt gespaard. Maar neem ook tijd om alle lopende subsidies in kaart te brengen, dat scheelt je soms al 50% van de investering. Klik hier om te kijken hoeveel subsidie je kunt krijgen voor het verbeteren van je woning. 

 

Blijf flexibel
Zoals al beschreven; de ontwikkelingen gaan niet heel erg snel. Zo is er nog geen accu om je opgebrachte zonne-energie op te slaan, als je overdag niet thuis bent en je energie niet kan gebruiken. Ook hoor je veel over waterstof, wellicht is er binnen vijf jaar een waterstofketel op de markt die past bij jouw wensen. Door de tijd te nemen en te sparen, hou je er rekening mee dat dit budget voor een verduurzaming van je woning is. Tegen die tijd kun je het geld wellicht investering in de nieuwste bewezen oplossing voor warmte en warm water.

 

Aandacht en bewust leven is ook al een belangrijke stap

Volg je deze tips, dan ben je al bewust bezig met een beter milieu en kun je ontspannen. Want jij weet wat jij zelf kunt betekenen, je kunt daarover vertellen, je hebt een plan voor de toekomst en nog beter, een budget! Hiermee voorkom je stress, maar blijf je flexibel én zet je je actief in voor het klimaat.

 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Gasloos wonen, wat houdt dat in en wat betekent het voor mij?
Gasloos wonen, wat houdt dat in en wat betekent het voor mij?

In de media gaat het tegenwoordig vaak over gasloos wonen en duurzame energie. Maar wat betekenen deze begrippen nou precies en wat...

Alles  over de nieuwe regelingen en subsidies van zonnepanelen in 2019
Alles over de nieuwe regelingen en subsidies van zonnepanelen in 2019

Wist u dat de overheid de aanschaf van energiebesparende maatregelen stimuleert? Ook in 2019 zijn er verschillende subsidies en...

Plaats een reactie
Bericht: *
Naam: *
E-mail:

Coronavirus (COVID-19)

Lees meer over de maatregelen die Energiewacht Groep heeft genomen tegen het Coronavirus (COVID-19).

Sluiten