Blog 18: Alles wat u moet weten over de warmtepomp Werking, subsidies en kosten Of vraag meer informatie aan

Alles wat u moet weten over een warmtepomp

De laatste tijd is hij vaak in het nieuws: de warmtepomp! Maar wat is een warmtepomp en wat kunt u ermee? 
We leggen het uit in onze onderstaande blog. 

 

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een apparaat dat energie uit zijn omgeving kan opnemen en op die manier een hogere temperatuur van een lagere temperatuur kan maken en omgekeerd.  Er zijn verschillende soorten warmtepompen, waarbij de warmtebron kan verschillen. Een warmtepomp haalt energie uit de bodem, uit de buitenlucht of van ventilatielucht. Energiewacht Groep plaatst met name lucht-water hybride warmtepompen die energie uit de buitenlucht halen.

 

Wanneer wordt een warmtepomp hybride genoemd?

Een hybride warmtepomp wordt zo genoemd omdat hij gecombineerd wordt met een CV-ketel op gas. Dit is in de bestaande bouw een heel goede oplossing als u uw woning duurzamer wilt maken. Een groot deel van het jaar is de capaciteit van de warmtepomp voldoende voor verwarming van de woning. Wanneer de buitentemperatuur lager is dan 5 graden Celsius springt de CV-ketel bij om de woning te verwarmen. 

 

 

Wat is een lucht-water warmtepomp?

Een lucht-water warmtepomp maakt zoals de naam al zegt gebruik van buitenlucht. In de warmtepomp wordt energie onttrokken aan de buitenlucht. De warmtepompen waar Energiewacht Groep mee werkt hebben een binnen- en een buitenunit. 

Welke subsidies zijn van toepassing

Het is interessant om bij de aanschaf van een hybride warmtepomp gebruik te maken van subsidies. Een warmtepomp komt in aanmerking voor de landelijke investeringssubsidie duurzame energie als het toestel onderdeel van een verwarmingstoestel uitmaakt. Soms zijn ook provinciale of gemeentelijke subsidies mogelijk. Op www.energiesubsidiewijzer.nl kunt u op basis van uw adres vinden welke subsidies in uw situatie van toepassing zijn. 

 

Is een hybride warmtepomp een alternatief voor de CV-ketel?

De realisatie van een nieuwbouwwoning zonder aansluiting op het gasnet is goed mogelijk. Voor nieuwbouw is een hybride warmtepomp daarom niet nodig. Bij een bestaande woning is het een ander verhaal. Dan is alleen een warmtepomp niet voldoende om de woning te verwarmen. Dit komt omdat de meeste bestaande woningen niet goed genoeg geïsoleerd zijn. Uiteraard kan een oudere woning aangepast worden, maar om de woning geschikt te maken om van het gasnet losgekoppeld te kunnen worden kunnen de kosten oplopen tot wel 50.000 euro per woning. Dat is voor veel woningeigenaren op dit moment een te hoge drempel. De aanschaf van een hybride warmtepomp levert ook een bijdrage aan het duurzamer maken van de woning. Als u uw huidige verwarmingsketel wilt vervangen door een energiezuinigere oplossing, dan is de lucht-water warmtepomp een zeer geschikt alternatief. Een lucht-water warmtepomp kan eenvoudig aangesloten worden op de bestaande verwarmingsinstallatie. 

Wat zijn de kosten van een hybride warmtepomp

De aanschaf en plaatsing van een warmtepomp kost ca. € 4.700,-. Hierin zijn eventuele subsidies niet meegerekend. De landelijke subsidie kan oplopen tot € 1.700,-. De terugverdientijd van een lucht-water warmtepomp ligt gemiddeld tussen de 5 en 7 jaar, maar is wel afhankelijk van het verbruik. 

 

Wilt u meer informatie ontvangen over warmtepompen?  

Wij helpen u graag bij het kiezen van energiebesparende maatregelen die het beste passen bij uw situatie. Wilt u meer informatie over warmtepompen, laat dan uw gegevens achter en u wordt teruggebeld door een van onze adviseurs.

 

Naam:*
Postcode:*
Huisnummer:*
E-mailadres:*
Telefoonnummer:*
Opmerkingen:
Op de hoogte:
  
* Deze velden zijn verplicht