Tips om inbraak te voorkomen Alles op een rijtje van A tot Z

Inbraak: hoe te voorkomen?

De zomerperiode is weer van start gegaan! Miljoenen Nederlanders hebben hun spullen ingepakt en zijn op vakantie gegaan buitenshuis. Volgens het CBS is het aantal geregistreerde woninginbraken in 2017 aanzienlijk gedaald. Toch komen woninginbraken, en diefstal in het algemeen, nog erg vaak voor en is de impact vaak enorm. Het blijft daarom belangrijk om te weten hoe u een woninginbraak kunt proberen te voorkomen.

Wees bewust van uw woning

Inbrekers moeten eerst uw woning binnendringen voordat ze echt te werk kunnen gaan. Het is dus van belang om kritisch naar uw eigen woning te kijken. De volgende tips kunnen hierbij helpen:

 

 • Een inbreker wil het liefst niet gezien worden en houdt dus niet van verlichting. Zorg daarom dat uw woning goed is voorzien van verlichting. Wanneer u uw huis verlaat, kunt u met een automatische lichtschakelaar ervoor zorgen dat er alsnog licht brandt.
 • Kies voor goedgekeurde hang- en sluitwerk op ramen, deuren en lichtkoepels. Het beste is om dit op een vakkundige wijze te laten aanbrengen, zodat het goed zijn werking kan doen.
 • Uw bovenverdieping kan ook een zwakte vormen. Om uw woning extra goed te beveiligen, kunt u ervoor kiezen om ook de bovenverdieping te beveiligen. Dit is voornamelijk aan te raden als de bovenverdieping makkelijk te bereiken is, door bijvoorbeeld een uitbouw of erker.
 • Heeft u een schuifpui? Breng hiervoor een speciaal geschikt slot aan. Daarnaast kunt u een balkje plaatsen aan de binnenkant op de rails, tussen de deurpost en de schuifpui, zodat de schuifpui niet kan worden geopend als het slot het al heeft begeven.

Wees bewust van uw manieren

Daarnaast zijn er nog meer mogelijkheden om woninginbraken proberen tegen te gaan:

 

 • Zorg ervoor dat inbrekers onmogelijk naar binnen kunnen klimmen. Zet geen ladders, containers, tafels of andere hulpmiddelen bij uw woning neer en/of houd deze uit het zicht. Ladders, containers, tuinstoelen en andere voorwerpen in de tuin maken het inbrekers makkelijker om gebruik te maken van zwakke plekken.
 • Ga voorzichtig met uw waardevolle spullen om. Houd waardevolle spullen zoveel mogelijk uit het zicht van voorbijgangers en berg ze op wanneer u uw huis verlaat.
 • Wees bewust van het feit dat u ook mogelijke inbrekers informeert op het moment dat u uw afwezigheid publiekelijk aankondigt. Denk hierbij niet alleen aan sociale media of uw eventuele persoonlijke blog, maar ook rouwadvertenties zijn helaas goede bronnen voor inbrekers. Zorg ervoor dat iemand tijdelijk een oogje in het zeil houdt tijdens uw afwezigheid.
 • Uw sleutel onder een bloempot of deurmat verstopt? Overweeg dan een andere plek: deze plekken zijn namelijk geen geheime plaatsen voor inbrekers.
 • Hang geen adreslabels aan uw sleutels, zeker niet als het om uw huissleutel gaat. Op het moment dat u uw sleutels verliest of deze worden gestolen, dan weet de vinder meteen waar u woont.
 • Houd ramen en deuren altijd gesloten op het moment dat u niet aanwezig bent. Denk hierbij ook aan wc-ramen en ramen en deuren van een eventuele garage.
 • Uw sleutels aan de binnenzijde van het slot laten zitten hoeft de kans op een inbraak niet te verkleinen. Een inbreker kan namelijk alsnog gemakkelijk binnenkomen door een gaatje te boren of door het inslaan van een nabijgelegen raam.

Op vakantie… en nu?

Gaat u (binnenkort) op vakantie? Een inbreker voelt zich pas echt uitgenodigd op het moment dat er niemand thuis is. De inbreker kan dan ongestoord te werk gaan. Probeer dus altijd de indruk te wekken dat er iemand thuis is. De volgende tips kunnen hierbij helpen:

 

 • Om de indruk te wekken dat er iemand thuis is, kunt u wat spullen in huis rond laten slingeren. Koffiekopjes op tafel, een uitgeklapte strijkplank met was of wat speelgoed op de grond. Indien u beschikt over een tweede auto, dan kunt u deze op de oprit zetten. Zo krijgt de inbreker het gevoel dat er mensen thuis zijn of weer snel thuis zullen zijn.
 • Net als het laten rondslingeren van spullen, kan ook verlichting de indruk wekken dat er mensen thuis zijn. Met een schakelklok kunt u ervoor zorgen dat er op verschillende plekken en op verschillende tijden licht brandt als het donker is.
 • Iedereen informeren dat u op vakantie gaat is erg gewaagd. Kijk uit als u berichten over uw afwezigheid op uw sociale media of op uw antwoordapparaat zet als u met vakantie bent. Niet alleen uw kennissen en vrienden kunnen dit opmerken, maar ook mensen die u niet kent en wellicht kwade bedoelingen hebben. Een vakantiekiekje kan al voldoende aanleiding geven.
 • In plaats van uw afwezigheid op sociale media en andere publieke bronnen te publiceren, kunt u dit het beste alleen delen in uw vertrouwde kring. Behoren uw buren ook tot deze kring? Kondig dan ook bij hun aan dat u met vakantie gaat. Uw buren kunnen tijdens uw afwezigheid een oogje in het zeil houden en ervoor zorgen dat het lijkt alsof er iemand in uw woning aanwezig is. Denk hierbij aan het legen van uw brievenbus en het openen en sluiten van uw gordijnen.

Wij zijn Energiewacht

Energiewacht Groep, Energiewacht en Geas Energiewacht gaan samen verder als één bedrijf onder één naam.

Sluiten