De energierekening

De energierekening

De energierekening van een Nederlandse huishouden bedroeg in 2019 gemiddeld € 2.050,-, waarvan 55 procent wordt verbruikt voor gas en 32 procent voor stroom*. Zo'n 13 procent van uw energierekening gaat uit naar vaste kosten voor uw netbeheerder en het energiebedrijf. Zelf kunt u de 87 procent die uitgaat naar het gas- en stroomverbruik omlaag brengen door uw huis energiezuinig te verwarmen. Maar welke apparaten verbruiken het meeste stroom en kunt u dit verlagen? Als u weet hoeveel stroom uw apparaten verbruiken kunt u makkelijker energie besparen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portomonnee!

 

Voorkom een onverwachtse hoge energierekening

Om makkelijker grip op uw energierekening te houden, begint het bij het goed inzicht hebben wat uw apparaten verbruiken. Denk bijvoorbeeld aan de grootverbruikers zoals witgoed en plasma televisies. Deze apparaten zijn grote energieverbruikers en het is daarom de moeite waard om te kiezen voor een energiezuinig label, bijvoorbeeld een A+++ label. Controleer daarom welk label uw apparaten heeft. Ook apparaten met een A/A+ label zijn de moeite waard om te vervangen. 

 

Gebruik daarnaast uw apparaten efficiënt en zet ze alleen aan wanneer u deze gebruikt. Gebruikt u apparaten niet, haal dan de stekkers uit het stopcontact en gebruik niet de stand-by stand. Door de stand-by stand over te slaan, zult u al een verschil zien op uw energierekening. Maar de belangrijkste tip voor het besparen van energie is door minder energie te verbruiken in uw dagelijkse leven!

 

Kies voor duurzame oplossingen 

Wilt u gelijk overgaan naar het verduurzamen van uw woning? Begin dan eerst met het goed isoleren van uw woning zodat de warmte binnen blijft en niet uit uw huis ontsnapt. Er zijn verschillende isolatiemogelijkheden en veel huizen hebben nog geen spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Sinds 2 september 2019 zijn er ook subsidies beschikbaar, waardoor het aantrekkelijker is om deze stap te maken. Kortom, het isoleren van uw woning voorkomt dat u meer energie hoeft te stoken om uw huis warm te houden en zorgt zo voor een lager gasverbruik. 

 

Naast het isoleren van uw woning, kunt u ook kiezen voor duurzame energiebronnen. Bijvoorbeeld een hybride warmtepomp die uw CV-ketel ondersteunt of het opwekken van energie met zonnepanelen.

 

Duurzaam verwarmen 

Alhoewel een CV-ketel geen duurzaam karakter heeft, kunt u wel duurzaam omgaan met uw CV-ketel door regelmatig uw ketel te laten onderhouden. Onderhoud zorgt voor een langere levensduur van uw ketel, maar heeft ook een energiezuinige werking. Tijdens het periodiek onderhoud stelt de servicemonteur uw toestel energiezuinig af. Bijvoorbeeld door een lagere watertemperatuur voor de verwarming te kiezen of de ecostand voor warm water toe te passen. De servicemonteur zorgt dat uw ketel weer topfit is en dat uw energierekening wordt verlaagd.

 

U kunt zelf ook duurzaam met uw CV-ketel omgaan door uw huis slim te verwarmen. Denk bijvoorbeeld aan een temperatuur s 'nachts van 15 graden, verwarm alleen de kamers die u veel gebruikt, doe uw binnendeuren dicht en verwarm uw slaapkamer niet. U kunt dit gemakkelijk regelen met een slimme thermostaat. Wanneer het buiten kouder wordt, bijvoorbeeld in de herfst, draag dan comfortabele warme truien. Zo kunt u het aanzetten van uw verwarming nog even uitstellen en dit bespaart u weer energie. 

 

Alle tips op een rijtje 

Nog even alle tips op een rijtje voor een goed inzicht op uw energierekening, zodat u niet met een onverwachtse hoge rekening komt te zitten: 

 

  • vraag een specialist om advies 
  • maak duurzame keuzes 
  • start met het isoleren van uw woning 
  • verwarm op een slimme manier 
  • laat uw CV-ketel regelmatig onderhouden 

*Bron: Milieucentraal.nl

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Gasloos wonen, wat houdt dat in en wat betekent het voor mij?
Gasloos wonen, wat houdt dat in en wat betekent het voor mij?

In de media gaat het tegenwoordig vaak over gasloos wonen en duurzame energie. Maar wat betekenen deze begrippen nou precies en wat...

Alles  over de nieuwe regelingen en subsidies van zonnepanelen in 2019
Alles over de nieuwe regelingen en subsidies van zonnepanelen in 2019

Wist u dat de overheid de aanschaf van energiebesparende maatregelen stimuleert? Ook in 2019 zijn er verschillende subsidies en...

Plaats een reactie
Bericht: *
Naam: *
E-mail:

Coronavirus (COVID-19)

Lees meer over de maatregelen die Energiewacht Groep heeft genomen tegen het Coronavirus (COVID-19).

Sluiten