Een airco kopen: waar moet ik op letten?

Een airco kopen: waar moet ik op letten?

De temperaturen nemen weer toe en het duurt niet lang meer voordat het echte zomerweer Nederland zal bereiken. Ziet u het alweer voor u? Het is zomer, de zon schijnt rijkelijk en u brandt bijna weg op uw tuinstoel. Even naar binnen om bij te komen van de verschrikkelijke hitte. Maar wat als u zelfs in uw eigen huis deze verkoeling niet kunt vinden?

 

Begrijp ons niet verkeerd: hartstikke leuk die warme zomers, maar soms is verkoeling ook gewenst. Binnen wordt het vaak erg warm, waardoor werken en slapen een stuk lastiger wordt. En ook tijdens deze warme dagen moet er vaak gewoon gewerkt en geslapen worden. Hoogste tijd om daarom even stil te staan bij een airco. Maar waar let u op als u een airco-installatie aan wilt schaffen?


Functies van een airco

Een airco over vele functies. Met een airco is het mogelijk om ruimtes zowel te verkoelen als te verwarmen. Daarnaast kan een airco ook worden gebruikt voor het ventileren, zuiveren en ontvochtigen van ruimtes. U kunt dus zelf beslissen voor welke functies u een airco wilt gebruiken.


Vermogen van een airco

Om ervoor te zorgen dat de voor u gewenste temperatuur kan worden bereikt op de meest energiezuinige manier, is het goed om te weten hoeveel vermogen hiervoor nodig is. Een te klein vermogen kan ervoor zorgen dat een ruimte niet goed wordt gekoeld. Daarentegen kan een airco met een te groot vermogen de ruimte juist te koel maken. Vaak is deze aanschafprijs ook hoger en verbruikt u meer stroom dan nodig is.

 

Het vermogen hangt af van de gewenste temperatuur die u met uw airco wilt bereiken en de inhoud van de te koelen ruimte in kubieke meters. Omdat dit maatwerk betreft, blijft het raadzaam om hiervoor een adviseur in te schakelen. Deze adviseurs weten precies waar ze rekening mee moeten houden voor het berekenen van uw vermogen en kunnen dit nauwkeurig voor u uitmeten.


Soorten airco's

Bij een airco heeft u de keuze uit een mobiele of een vaste variant. Een mobiele airco kunt u gemakkelijk van locatie veranderen. Erg handig op het moment dat u verschillende ruimtes wilt koelen of de airco tijdelijk wilt opbergen. De mobiele variant is vaak goedkoper dan een vaste airco, maar bezit vaak een kleiner koelvermogen, maakt meer geluid en is storingsgevoeliger.

 

Gaat uw voorkeur uit naar een vaste airco, dan heeft u de keuze uit een single splitsysteem of een multi splitsysteem. Een splitairconditioning bestaat uit een binnen- en buitenunit. Bij een multi splitsysteem gaat het hierbij om meerdere binnenunits die aan één buitenunit worden gekoppeld.


Een single splitsysteem dient vaak voor het verkoelen van een enkele ruimte, een multi splitsysteem vaak voor het verkoelen van meerdere ruimtes. Single splitsystemen koelen doorgaans beter en sneller en werken zuiniger en stiller.

 

Afhankelijk van de airco die u aanschaft, kunt u zelf bepalen waar u de airco laat plaatsen. Niet alleen moet de airco een plek worden toegewezen, ook alle andere bijkomende onderdelen moeten een vast plekje krijgen. De buitenunit van de airco moet gemakkelijk te bereiken zijn voor onderhoud en controle. Bovendien moet de binnenunit zo geplaatst worden dat deze geen overlast veroorzaakt, door bijvoorbeeld tocht.


Merken airco's

Er worden tegenwoordig veel verschillende airco’s aangeboden. Deze airco’s verschillen op het gebied van prijs en kwaliteit. Laat u dus altijd goed informeren. Energiewacht helpt u graag bij het maken van de juiste keuze. Ons assortiment bestaat uit uitsluitend energiezuinige airco’s van diverse gerenommeerde merken, die zich over de jaren heen bewezen hebben. Deze airco’s, met energielabel AA+, verbruiken minimaal stroom. 

 

Bezoek onze pagina over airco's


Energielabel van airco's

Sinds enkele jaren is het verplicht om airco’s te voorzien van een energielabel. Hierop staan verschillende gegevens vermeld die uw keuze kunnen beïnvloeden. Op het energielabel kunt u de volgende gegevens terugvinden:

  • Energielabel: Deze energielabels lopen van A tot en met G en geven weer hoe zuinig de airco is. A is hierin het meest efficiënt.
  • Energieverbruik: Een indicatie van het jaarlijkse energieverbruik van de airco. Dit gegeven is op basis van 500 uur per jaar in koelstand op volvermogen. Daarnaast geeft het ook het maximale koelvermogen weer in kW. De EER(Energy Efficiency Ratio) geeft weer hoe efficiënt het apparaat werkt. Hoe hoger de EER, hoe efficiënter het apparaat.
  • Type: Het type weergeeft of de airco enkel kan verkoelen of zowel kan koelen als verwarmen. Ook toont dit gegeven of u te maken heeft met een luchtgekoelde of watergekoelde airco.
  • Indien de airco ook kan verwarmen, dan wordt ook het verwarmingsvermogen en de energie-efficiëntie-klasse in de verwarmingsstand weergegeven.
  • Geluidsniveau: De geluidsproductie wordt weergegeven in dB(A) en valt tussen 54 tot 65 dB(A). Het geluidsniveau is afhankelijk van het soort airco en modus.

Energiewacht verkoopt uitsluitend airco’s die beschikken over een energielabel AA+. Deze airco’s verbruiken minimaal stroom. Daarnaast kunt u bij de aanschaf ook een onderhoudsabonnement afsluiten. Zo gaat uw airco extra lang mee en blijft deze in topvorm.

 

Direct contact opnemen? Laat uw gegevens achter en wij nemen contact met u op!

Voornaam:*
Achternaam:*
Postcode:*
Huisnummer:*
E-mailadres:*
Telefoonnummer:*
Opmerkingen:

Energiewacht verwerkt uw gegevens om uw aanvraag te verwerken. Ook verwerken we uw gegevens om u te informeren over onze dienstverlening. Meer informatie over het gebruik van uw persoonsgegevens en de mogelijkheid om u hiervoor af te melden vindt u in ons privacy statement.

Actiemails:
 
Nieuwsbrief:
 
* Deze velden zijn verplicht
Delen op social media
Anderen bekeken ook
3 redenen waarom u een airco goed moet onderhouden
3 redenen waarom u een airco goed moet onderhouden

U heeft thuis of op het werk een airconditioning . Heerlijk met deze warme dagen! Wist u dat u het meest optimaal van uw ...

Wist u dat een airco veel meer kan dan alleen maar koelen?
Wist u dat een airco veel meer kan dan alleen maar koelen?

Het is mooi weer en de temperaturen lopen op. Hoogste tijd om eens na te gaan denken hoe u het beste die warme, klamme dagen door...

Plaats een reactie
Bericht: *
Naam: *
E-mail:
Reacties (8)
19 januari 2020|peter
geachte heer of mevrouw,

kan ik ook bij u een airco leasen of huren of huurkoop?

mvg

peter smit
Beantwoorden
Sluiten
20 januari 2020|Energiewacht - Froukje
Beste Peter,
Het is helaas niet mogelijk een airco bij ons te huren of te leasen. U kunt geheel vrijblijvend een offerte opvragen bij een van onze adviseurs voor het kopen van een airco op: https://www.energiewacht.com/airco/

Met vriendelijke groet, Froukje van Energiewacht
Beantwoorden
Sluiten
17 april 2020|Ryanne Kamp
Hallo, ik zou graag advies en een offerte krijgen.

Met vriendelijke groet,
Ryanne Kamp
Beantwoorden
Sluiten
20 april 2020|Energiewacht - Froukje
Beste Ryanne,
Bedankt voor je bericht! Onze adviseur neemt via jouw e-mailadres contact met je op hierover. Met vriendelijke groet, Froukje van Energiewacht
Beantwoorden
Sluiten
24 april 2020|C. Van Koperen
Graag wil ik een offerte voor het leveren en plaatsen van een single split unit airco in onze slaapkamer.
De unit kan geplaatst worden buiten op de uitbouw.
Inhoud van kamer is 35 m2.

Ik hoor graag van u,

Vriendelijke groet,

C. Van Koperen
Beantwoorden
Sluiten
28 april 2020|Froukje van Energiewacht
Beste C. Van Koperen,

Bedankt voor uw reactie. Wij nemen contact met u op via u e-mail adres. Zou u voor de zekerheid uw contactgegevens met ons willen delen via verkoop@energiewacht.nl? Dan weten we zeker dat we met de juiste persoon in contact komen. Alvast bedankt!

Met vriendelijke groet, Froukje van Energiewacht
Beantwoorden
Sluiten
28 mei 2020|Froukje - Energiewacht
Beste Helena Kalliala,

Bedankt voor uw bericht. Zou u uw gegevens naar verkoop@energiewacht.nl kunnen sturen, dan kunnen wij contact met u opnemen om u een zo goed als mogelijk advies te geven.

Met vriendelijke groet,
Froukje van Energiewacht
Beantwoorden
Sluiten
14 juli 2020|Willem
Goed artikel!
Persoonlijk zie ik het voordeel wel van een aircooler. Hij koelt dan wel niet zo goed als een airconditioner, maar je ruimte is zo wel 3-4 graden koeler en meer heb je vaak niet nodig. Een airconditioner slaat vaak zo op de keel of is veel te koud, terwijl een aircooler precies verfrissend genoeg werkt. En bovendien veel betaalbaarder.
Beantwoorden
Sluiten

Wij zijn Energiewacht

Energiewacht Groep, Energiewacht en Geas Energiewacht gaan samen verder als één bedrijf onder één naam.

Sluiten