3 redenen waarom u een airco goed moet onderhouden

3 redenen waarom u een airco goed moet onderhouden

U heeft thuis of op het werk een airconditioning. Heerlijk met deze warme dagen! Wist u dat u het meest optimaal van uw airco profiteert wanneer u deze goed laat onderhouden en jaarlijks even checkt. We hebben voor u de voornaamste redenen op een rijtje gezet en geven ook nog wat handige tips weg hoe u zelf uw airco gemakkelijk kunt reinigen. 


1. Ziekten en allergieën
Op het moment dat u uw airco niet goed onderhoud, vergroot u de kans op ziekten en allergieën. Wanneer de luchtvochtigheid door het gebruik van een airco lager is dan de ideale 45-60%, dan heeft dit mogelijk gevolgen voor uw weerstand en grijpen bacteriën en virussen sneller om zich heen.

 

Bij een airco is het van belang dat zo nu en dan de luchtfilters worden gereinigd. Er verzamelt zich veel stof in de omgeving van de airco. Teveel stof op het filter zorgt voor een verminderde werking en onnodige verspreiding van stofdeeltjes. Mensen met allergieën kunnen hierdoor snel last krijgen. 


2. Stinkende lucht afkomstig uit de airco

Wanneer u uw airco een tijdje niet gebruikt heeft, bijvoorbeeld in de wintermaanden en hem daarna weer aanzet dan kan hij nog wel eens gaan stinken. Dit komt doordat er stofdeeltjes en bacteriën in gaan zitten. Het is daarom verstandig om voordat u de airco na langere tijd weer aanzet om deze geheel te reinigen en eventueel het koelmiddel weer bij te vullen.

3. Energiezuiniger gebruik maken van de airco

Het regelmatig reinigen van uw airco bevordert de werking van uw airco in positieve zin. Uw airco verbruikt minder energie en een reparatie zal hierdoor minder snel nodig zijn. 


Wat kunt u zelf doen?

Het is aan te raden om regelmatig een visuele check te doen en het apparaat een paar keer per seizoen schoon te maken. U kunt de filters aan de binnenzijde met een stofzuiger behandelen. Zorg ervoor dat u niet aan de binnenkant van het filter zuigt, want dan trekt u het stof door het filter heen. Dit kan schadelijk zijn voor uw airconditioning of ventilatiesysteem. Op het moment dat de filters ernstiger bevuild zijn, dan kunt u na het zuigen de filters nog afspoelen met lauwwarm water.


Erkend installateur

Groter onderhoud, zoals onder andere het bijvullen van het koudemiddel, kan alleen een erkend installateur doen. Het apparaat verliest vaak na verloop van tijd een kleine hoeveelheid gasvormig koudemiddel. Wanneer er te weinig koudemiddel overblijft, beïnvloedt dat de werking van het systeem. Uw apparaat gaat dan minder goed functioneren. In dat geval moet u zeker een erkend installateur laten langskomen.

 

In de tussentijd kunt u altijd gebruik maken van de zelfreinigingsfunctie, indien uw apparaat daarover beschikt. Hierbij draait de binnenunit zichzelf schoon met zijn eigen ventilator, wat vocht- en stofophoping tegengaat.

 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Een airco kopen: waar moet ik op letten?
Een airco kopen: waar moet ik op letten?

De temperaturen nemen weer toe en het duurt niet lang meer voordat het echte zomerweer Nederland zal bereiken. Ziet u het alweer...

Wist u dat een airco veel meer kan dan alleen maar koelen?
Wist u dat een airco veel meer kan dan alleen maar koelen?

Het is mooi weer en de temperaturen lopen op. Hoogste tijd om eens na te gaan denken hoe u het beste die warme, klamme dagen door...

Plaats een reactie
Bericht: *
Naam: *
E-mail:
Reacties (1)
26 juni 2020|Henk Beemers
Valt onder het periodiek onderhoudscontact van de airco ook het vervangen van de koelvloeistof?
Beantwoorden
Sluiten

Wij zijn Energiewacht

Energiewacht Groep, Energiewacht en Geas Energiewacht gaan samen verder als één bedrijf onder één naam.

Sluiten