Een CV-ketel kopen: Waar moet ik op letten? (2)

Een CV-ketel kopen: Waar moet ik op letten? (2)

In onze vorige blog bespraken we al een paar punten die belangrijk zijn om mee te nemen in uw keuze voor het aanschaffen van een nieuwe CV-ketel. In dit artikel benoemen we nog een aantal andere factoren waar u rekening mee moet houden als u een nieuwe CV-ketel aanschaft.


Zuinige CV-ketel
Vrijwel iedereen streeft naar een laag energieverbruik en wil de meest zuinige ketel aanschaffen. In dat geval kunt u letten op het energielabel van CV-ketels. Een nieuwe, zuinige ketel en combi-ketel heeft over een energielabel, zoals deze ook voorkomt bij andere elektrische apparaten. Met een HR CV-ketel is dit vaak een A-label. De zuinigste HR CV-ketel is een ketel gecombineerd met een slimmethermostaatwarmtepomp of zonneboiler. U kunt bovendien zelfs energielabel A+++ halen als u de nieuwe zuinige HR-ketel met één of meer van deze toestellen combineert.

 

Een VR CV-ketel (verbeterd rendement) daarentegen verbruikt meer gas en kan op jaarbasis meer kosten dan een HR CV-ketel. Deze VR CV-ketels worden inmiddels niet meer nieuw verkocht, maar u kunt deze momenteel nog steeds in uw bezit hebben. In dat geval kunt u overwegen om over te stappen op een veel zuinigere HR CV-ketel. Houd er wel rekening mee dat HR CV-ketels ook onderling verschillen in energieverbruik.
 Formaat en gewicht
Het formaat en gewicht van uw CV-ketel spelen een grote rol bij de aankoop. De CV-ketel moet uiteraard op een goede plek geplaatst worden, zodat u er weinig last van heeft. In de regel wordt de nieuwe CV-ketel geplaatst op de plek van uw huidige oude CV-ketel. Bent u niet tevreden met deze plek, dan kunt u een andere plek overwegen. Echter is niet elke plek mogelijk en zijn hier hogere kosten voor de installatie aan verbonden. Een adviesgesprek op locatie is dat geval altijd aan te raden.

 

Voor de combi-ketel geldt: hoe dichter de ketel zich bij de kraan bevindt, hoe sneller u over warm water beschikt. Een groot voordeel is dat de meeste HR-ketels steeds kleiner worden en dus meer mogelijkheden bieden. Er zijn zelfs CV-ketels die in een keukenkastje passen. De allerkleinste ketels hebben een inhoud van een kleine 60 liter. Deze CV-ketel is dus zeker het overwegen waard op het moment dat u relatief weinig vermogen nodig heeft. Andere CV-ketels nemen aardig wat ruimte in beslag. Kijk dus altijd goed naar de beschikbare formaten en de ruimte die u heeft in uw huis.

 

Daarnaast kan het gewicht van de ketel van belang zijn, bijvoorbeeld als de CV-ketel op zolder geplaatst moet worden. Denk dus van tevoren goed na over de locatie van uw CV-ketel en gewenst formaat en gewicht.


Prijzen van CV-ketels
Prijzen van CV-ketels verschillen onderling sterk. Er zijn veel aanbieders op de markt met verschillende prijzen voor een CV-ketel berekenen. Het is altijd belangrijk om te kijken naar de opbouw van de prijs. Sommige aanbieders bieden prijzen inclusief de installatiekosten aan, maar sommige aanbieders juist exclusief installatie. U doet er dus goed aan te controleren of de installatie bij de prijs is inbegrepen. Daarnaast moet u ook goed opletten of de aanbieder de rookgasafvoer ook vervangt. Dit is namelijk zeer belangrijk voor de veiligheid en zelfs verplicht bij een rookgasafvoer die ouder is dan 5 jaar. Bij Energiewacht is het aanschaffen van een CV-ketel altijd inclusief installatie en vervanging van de rookgasafvoer.

 

Bovendien is het belangrijk dat de CV-ketel op een vakkundige en een zo veilig mogelijke manier wordt geïnstalleerd, om zo de kans op koolmonoxidevergiftiging en andere (gevaarlijke) ongemakken te voorkomen.
 

Thermostaat die bij u past
Ook de beschikbare thermostaten variëren sterk. Allereerst is het van belang om te kijken welke thermostaat bij uw CV-ketel past. U kunt kiezen uit een slimme thermostaat, een modulerende of een aan/uit thermostaat.


Een modulerende thermostaat heeft als voordeel dat hij ervoor zorgt dat de CV-ketel de ruimtes gelijkmatig verwarmt. Hierdoor ontstaan er minder schommelingen in temperatuur en wordt er energie bespaard. Dit in tegenstelling tot een aan/uit thermostaat. De aan/uit thermostaat verwarmt alleen bij een verzoek tot verwarmen en gaat direct weer uit op het moment dat de gewenste temperatuur is behaald.

 

Wilt u maximaal besparen op uw energieverbruik, dan is het aan te raden om een slimme thermostaat aan te schaffen. Een slimme thermostaat verzamelt zelf gegevens over uw energieverbruik en gebruikt deze gegevens voor het besparen van energie. Bovendien zijn slimme thermostaten flexibel te bedienen via een smartphone of tablet. 
 

Energiewacht
Tenslotte is het uiteraard van belang dat mochten er problemen zijn met de ketel, dan zou het natuurlijk extra fijn zijn als het probleem snel is opgelost. Hiervoor kunt u ook verschillende Service- en Onderhoudsabonnementen afsluiten, zodat u zeker weet dat de CV-ketel u niet in de steek laat.

 

Er zijn dus heel wat factoren om rekening mee te houden als u verzekerd wilt zijn van een CV-ketel die bij u past. Laat u goed informeren als u op zoek bent naar een nieuwe ketel. Energiewacht helpt u hier graag bij: onze adviseurs vertellen u graag meer over de mogelijkheden van het aanschaffen van een nieuwe CV-ketel.

 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Een CV-ketel kopen: Waar moet ik op letten? (1)
Een CV-ketel kopen: Waar moet ik op letten? (1)

’s Avonds thuiskomen in een warme woning en voor het slapen gaan nog even een warme douche nemen. Het klinkt heerlijk, maar u...

Een CV-ketel kopen of huren
Een CV-ketel kopen of huren

Een  CV-ketel  is een onmisbaar apparaat in uw woning en leven, maar kan wel een behoorlijke kostenpost betekenen....

Plaats een reactie
Bericht: *
Naam: *
E-mail:
Reacties (2)
27 januari 2020|J. Werkhoven
Welke merken, soorten cv ketel heeft u en wat zijn de kosten.
Beantwoorden
Sluiten
31 januari 2020|Froukje - Energiewacht
Wij maken alleen offertes aan op maat, omdat iedere situatie verschillend is. Onze adviseurs bekijken iedere situatie nauwkeurig. Soms is er meerwerk nodig, daarom zijn onze prijzen altijd inclusief installatie (door een gecertificeerde installateur), zo weet je direct waar je aan toe bent en heb je geen kosten achteraf. Wel zo fijn! ã
Een offerte vraag je gemakkelijk en snel aan via de mail of whatsapp: https://www.energiewacht.com/cv-ketel/cv-ketel-offerte/

Met vriendelijke groet, Froukje - Energiewacht
Beantwoorden
Sluiten

Wij zijn Energiewacht

Energiewacht Groep, Energiewacht en Geas Energiewacht gaan samen verder als één bedrijf onder één naam.

Sluiten