Een CV-ketel kopen: Waar moet ik op letten? (1)

Een CV-ketel kopen: Waar moet ik op letten? (1)

’s Avonds thuiskomen in een warme woning en voor het slapen gaan nog even een warme douche nemen. Het klinkt heerlijk, maar u wordt behoorlijk teleurgesteld als blijkt dat uw CV-ketel niet past bij uw wensen. Het is daarom erg belangrijk dat u een bewuste keuze maakt bij het uitkiezen van een nieuwe CV-ketel


Wat doet een CV-ketel?
De CV-ketel is het hart van uw warme woning. De meeste Nederlanders zijn afhankelijk van hun CV-ketel voor het creëren van warm water en een warme woning. De ketel maakt deel uit van een centrale verwarmingsinstallatie en is hiervan een essentieel onderdeel. De CV-ketel zorgt ervoor dat er warm water bij u uit de kraan komt en stuurt de centrale verwarming aan.


Waar moet ik op letten bij het kopen van een CV-ketel?
CV-ketels zijn er in alle soorten en maten en dat maakt het lastig kiezen. Capaciteit, formaat, energieverbruik en prijs: het zijn allemaal belangrijke factoren om mee te nemen in uw keuze voor een CV-ketel. Daarnaast kunt u kiezen voor het huren of kopen van een CV-ketel. Om u goed op weg te helpen hebben we alles voor u op een rijtje gezet.

Solo ketel of combi ketel

De huidige CV-ketels bestaan uit hoogrendement CV-ketels, ook wel HR-ketels genoemd. Er zijn twee soorten CV-ketels voor dit type: de soloketel en de combi-ketel. De soloketel wordt alleen gebruikt voor het verwarmen van de woning. De combi-ketel daarentegen wordt gebruikt zowel voor het verwarmen van de woning als voor het verwarmen van water.

 

Het is daarom van belang om na te gaan wat u precies zoekt. Bent u op zoek naar een CV-ketel die voor warm water en een warme ruimte zorgt, of heeft u enkel genoeg aan een warme omgeving? En wilt u op één plek of op meerdere plekken tegelijk warm water kunnen tappen?

 

Daarnaast kunt u ook nog kiezen uit een CV-ketel met of zonder een voorraadvat. Indien u kiest voor een CV-ketel met een voorraadvat, dan beschikt u sneller over warm water. Een CV-ketel met voorraadvat verbruikt echter wel meer energie, wat kan leiden tot een hogere energierekening. 

Warmtecapaciteit van de CV-ketel

De warmtecapaciteit van een CV-ketel wordt uitgedrukt in kilowatt. De warmtecapaciteit die u nodig heeft is afhankelijk van uw woning en uw wensen op het gebied van warmte. Een grotere woning vereist meer warmtecapaciteit om alle ruimtes goed te kunnen verwarmen. 

 

Voor isolatie geldt echter: hoe beter geïsoleerd, hoe kleiner de warmtecapaciteit die nodig is. Om de warmtecapaciteit te berekenen zijn ook de aanwezigheid van vloerverwarming en het type woning van belang. Een klein appartement heeft een minder zware CV-ketel nodig dan een ruim vrijstaand landhuis. Omdat verschillende factoren belangrijk zijn voor het bepalen van de warmtecapaciteit, kunt u hiervoor het beste een adviseur raadplegen. Zo bent u verzekerd van de juiste capaciteit.

Tapcapaciteit van de CV-ketel

De tapcapaciteit is afhankelijk van de hoeveelheid warm water die u gebruikt en dit wordt uitgedrukt in de CW-waarde. Deze waarde is ook wel bekend als Comfort Warm Water en geeft aan hoeveel warm water de CV-ketel kan leveren per minuut. De CW-waarde loopt op van 1 tot 6. Hoe hoger de waarde, hoe meer warm water u per minuut ter beschikking heeft.

CW-waarde

Kraan

Douche

Bad

Gelijktijdig gebruik

CW3

Ja

Spaardouche

Nee

Nee

CW4

Ja

Normale douche

Normaal bad

Beperkt

CW5

Ja

Stort/Regendouche

Groot bad

Redelijk

CW6

Ja

Stort/Regendouche

Groot bad

Goed

 

Indien u veel water verbruikt, bijvoorbeeld voor een groot bad, dan is een ketel met een CW-waarde van 5 of 6 aan te raden. Bij een CW-waarde van 6 kunt u op 2 plaatsen tegelijk warm water ontvangen. U kunt dan warm water gebruiken in zowel de badkamer als in de keuken. Het gaat hierbij echter wel om een CV-ketel met voorraadvat, die zal dus meer energie verbruiken.

 

Daarnaast zijn er nog meer factoren die van belang kunnen zijn voor het aanschaffen van een CV-ketel. In onze volgende blog leest u daar meer over. Houd onze blog dus in de gaten!

 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Wat is de beste CV-ketel?
Wat is de beste CV-ketel?

Als u op zoek bent naar een nieuwe CV-kete l wilt u natuurlijk kiezen voor de beste ketel. Maar wat is voor u de beste CV-ketel?...

Een CV-ketel kopen: Waar moet ik op letten? (2)
Een CV-ketel kopen: Waar moet ik op letten? (2)

In onze vorige blog bespraken we al een paar punten die belangrijk zijn om mee te nemen in uw keuze voor het...

Plaats een reactie
Bericht: *
Naam: *
E-mail:
Reacties (2)
14 oktober 2020|J.Stappenbelt
M.h,

Wij overwegen onze c.v installatie te moderniseren. Ons huis heeft 2 Nefit HR ketels in combinatie met ca 60 m2 vloerverwarming en de rest radiatoren.
Woning is voorzien van vloer, muur en dakisolatie en heeft een inhoud van ca 1100 m3 meter. Eveneens is de woning voorzien van zonnepanelen, mogelijkheden voor plaatsing van zonnecollectoren t.b.v. de vloerverwarming, is aanwezig.
Kunt u ons vrijblijvend nader informeren over uw mogelijkheden en kosten daarvan.
Beantwoorden
Sluiten
15 oktober 2020|Frits || Energiewacht
Goedemorgen,

Bedankt voor uw bericht. Het moderniseren van uw cv-ketel is altijd een mooie stap. Een stap die goed uitpakt voor het milieu en uw portemonnee. Zou u uw verzoek kunnen mailen naar verkoop@energiewacht.nl? Dan kunnen wij u helpen! Bedankt alvast!

Met vriendelijke groet,

Frits || Energiewacht
Beantwoorden
Sluiten

Wij zijn Energiewacht

Energiewacht Groep, Energiewacht en Geas Energiewacht gaan samen verder als één bedrijf onder één naam.

Sluiten