Besparen en duurzaam wonen, wat zijn de stappen?

Besparen en duurzaam wonen, wat zijn de stappen?

Wilt u op energie besparen, dan kunt u het beste beginnen met het verduurzamen van uw woning. U kunt natuurlijk flink besparen met de juiste maatregelen. Goed voor uw portemonnee en het milieu! De ene maatregel is gemakkelijk en gratis toe te passen, de andere maatregel is een grotere investering. We leggen u graag stap voor stap uit hoe u op uw energierekening kunt besparen. 

 

Gebruik minder energie, ook in de winter 

In de winter wilt u graag in een warm huis zitten, heel begrijpelijk met het koude weer. Het is dan ook logish dat u meer energie zult verbruiken in de winter dan in de zomer. Maar wist u dat zelfs in de winter kunt besparen op uw energierekening? Met de volgende stappen kunt u, zelfs in de winter, besparen op uw energierekening! 

 

1) Zet de verwarming lager 

Bent u thuis, verstel de thermostaat dan met één graad lager. Waarschijnlijk zult u dit verschil nauwelijks merken, maar het bespaart toch aanzienlijk op uw energiekosten en zelfs 7% op de gasrekening. Bent u niet thuis, zet de thermostaat dan op 15 graden. Ook wanneer u gaat slapen kunt u het beste de thermostaat een uur van te voren een graad lager zetten. Stook daarnaast niet in ruimtes waar u niet komt en laat de binnendeuren dicht. 

 

2) Bijvullen en ontluchten van uw CV-ketel 

Om te voorkomen dat er lucht in de CV-leidingen komt te zitten, is het verstandig om uw CV-ketel eens per jaar bij te vullen en de radiatoren te ontluchten. Als er wel lucht in de CV-leidingen komt kan dit ervoor zorgen dat de radiatoren harder moeten werken om warmte af te geven. Als u de CV-ketel bijvult en de radiatoren ontlucht vóór het stookseizoen begint, heeft u er de heel winter profijt van. 

 

3) Zorg voor goede ventilatie in huis 

Vervang vochtige lucht met droge lucht door uw woning goed te ventileren. Het is namelijk makkelijker om deze droge lucht op te warmen naar de gewenste temperatuur. Goede ventilatie zorgt ervoor dat de vochtige lucht wordt verdreven en plaats maakt voor droge buitenlucht. Hoe droger de lucht, des te sneller de kamer op temperatuur kan komen. 

 

Andere maatregelen die u helpen om uw energierekening te verlagen zijn o.a. het dragen van dikke kleding, niet op blote voeten lopen en het gebruiken van een extra deken in de slaapkamer.

 

Verlies geen warmte met isolatie 

Wilt u de warmte binnen houden, dan is isolatie de eerste stap. Zo bespaart u op uw energieverbruik en dus op de kosten. Bij huizen waar niet goed geïsoleerd is, verdwijnt vaak onnodig de warmte naar buiten. Hierdoor moet u meer stoken om het warm te maken en houden in uw huis. Er zijn verschillende isolatiemaatregelen mogelijk: spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie. De meest eenvoudige manier waar u honderden euro's mee bespaart is spouwmuurisolatie

 

Van isoleren naar zelf energie opwekken 

Heeft u uw woning laten isoleren, dan zou u het kunnen overwegen om zelf energie op te gaan wekken. Het is verstandig om eerst uw woning goed te laten isoleren. Wanneer u dit heeft gedaan en de warmte niet meer uit uw huis kan, is de volgende stap kijken of u de energie zelf (deels) kan opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. U kunt het hele jaar profiteren van zonnepanelen, ook wanneer de zon niet schijnt. Zelfs in de wintermaanden wekken zonnepanelen energie op en kunt u hele jaar door besparen op uw energierekening. 

 

Bespaar met een warmtepomp 

Naast zonnepanelen kunt u er ook kiezen om energie op te wekken met een warmtepomp. U moet hiervoor wel uw woning goed isoleren (dak, vloer en gevel) en dubbel glas hebben. Heeft u deze maatregelen getroffen, dan is uw woning geschikt voor een (hybride) warmtepomp. Volgens het Milieu Centraal kunt u met een hybride warmtepomp gemiddeld € 200,- per jaar besparen, vergeleken met een CV-ketel. Dit hangt wel af van een aantal factoren: 

 

1) Het isoleren van uw woning 

Om de warmtepomp het meest efficiënt te laten werken zijn lage temperaturen belangrijk, bijvoorbeeld vloerverwarming. Dit is alleen mogelijk wanneer u woning geïsoleerd is. 

 

2) Soort en ligging van de woning 

Hoe groter uw woning is, hoe meer gas u moet verbruiken om uw huis te verwarmen. Des te groter het huis, des te meer in verhouding u zult besparen. Ook het type woning is bepalend voor het energieverbruik. Heeft u een rijtjeshuis dan zult u minder energie nodig zijn dan wanneer u een vrijstaand huis heeft van vergelijkbare grootte. Hoe hoger uw gasrekening is, hoe meer u zult besparen wanneer u een warmtepomp aanschaft. 

 

3) De grootte van uw huishouden 

Hoe meer gezinsleden u heeft, hoe meer energie u verbruikt. 

 

Hoeveel u precies kunt besparen is niet alleen afhankeijk van de bovengenoemde factoren. Dit hangt namelijk ook af van hoelang u doucht, of de deuren en ramen vaak open staan en tot hoeveel graden de woning wordt verwarmt. 

 

Subsidies en regelingen voor duurzame maatregelen 

Wilt u weten welke subsidies en/of leningen beschikbaar zijn in uw regio? U kunt dit checken via de EnergieSubsidiewijzer, ontwikkeld door het Milieu Centraal en de Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland. Na het invullen van uw gegevens op www.energiesubsidiewijzer.nl ziet u gelijk welke subsidies en/of leningen beschikbaar zijn in uw regio. De volgende drie maatregelen zijn landelijk beschikbaar: 

 

  • BTW teruggave op zonnepanelen: Als particulier kunt u het hele BTW bedrag terugkrijgen van de overheid op de installatie en het zonnepanelesysteem. 
  • Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE): Voor duurzame bronnen zoals o.a. warmtepompen kunt u een tegemoetkoming krijgen. Deze investeringssubsidie kan variëren van € 1.100,- tot meer dan € 2.000,- op de aanschafprijs. Dit hangt af van het type apparaat en het vermogen. 
  • Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH): Voor deze tegemoetkoming is een bedrag van € 84 miljoen beschikbaar. Bent u eigenaar van een woning en is dit uw hoofdverblijf, dan kunt u 20 procent van de kosten terugkrijgen tot een maximaal van € 10.000,-. Dit geldt voor mensen die een of twee grote isolatiemaatregelen aan hun woning hebben laten doen.
Delen op social media
Anderen bekeken ook
Is mijn CV-ketel toe aan onderhoud of aan vervanging
Is mijn CV-ketel toe aan onderhoud of aan vervanging

Stel uw CV-ketel is al wat ouder en vertoont storingen. De vraag is dan of het toestel aan onderhoud toe is of dat het tijd is...

Verhoog de waarde van uw woning met isolatie
Verhoog de waarde van uw woning met isolatie

  Het isoleren van uw woning biedt verschillende voordelen. Uw energierekening zal lager uitvaller, terwijl uw...

Plaats een reactie
Bericht: *
Naam: *
E-mail: