De Trias Energetica

De Trias Energetica

De stap naar energiezuinig wonen begint bij u zelf! 

In 1966 werd door de Nederlandse Organisatie voor Energie en Milieu (Novem) de Trias Energetica geïntroduceerd. Tot op heden is het de meest gebruikte strategie voor energiezuinig (ver)bouwen en wonen. De verdere uitwerking werd gedaan door de TU Delft.

 

De Trias Energetica bestaat uit de volgende drie stappen: 

1. Energieverbruik beperken

2. Kies voor duurzame energie

3. Gebruik uw energie zo efficënt mogelijk ​

 

 

De drie stappen naar het verduurzamen van uw woning

Het principe van de Trias Energetica wordt onderverdeeld in 3 stappen, waarbij stap 1 het meest duurzaam is. In deze stap wordt immers minder energie verbruikt. In stap 2 wordt er wel energie verbruikt, maar deze is afkomstig van duurzame bronnen. De laatste stap, stap 3, is het minst duurzaam. Wanneer de Trias Energetica wordt toegepast op een huishouden, moet u denken aan het volgende: 

 

Stap 1: Zorg voor een optimaal geïsoleerde woning 

De eerste stap naar het verduurzamen van uw woning is isolatie. Het is een rendabele investering, omdat u direct verschil merkt in uw energieverbuik. Dit leidt tot een lagere energierekening, maar ook meer comfort. Daarnaast heeft u geen lasst meer van geluidsoverlast of vervelende tocht. 

 

Stap 2: Plaats een warmtepomp 

Door te kiezen om zelf stroom op te wekken, verlaagt u de woonlasten. Als u daarnaast ook de energievraag verlaagt en de energie die u verbruikt opwekt met duurzame energiebronnen, levert u een bijdrage aan en duurzame samenleving. Naast de warmtepomp zijn er ook nog andere duurzame vormen van energie zoals: zonnepanelen, windenergie en bio-energie. 

 

Stap 3: Verwarm alleen met gas wanneer u het echt nodig heeft. 

 

Wat is duurzame energie? 

Duurzame energie, ook wel schone energie, is afkomstig van duurzame energiebronnen. Via de zon, wind en aardwarmte wordt energie opgewekt die geen luchtvervuiling veroorzaakt en weinig CO2-uitstoot geven. Daarnaast raakt deze energie nooit op in tegenstelling tot kolen, olie en gas. Het verbranden van fossiele brandstoffen draagt daarnaast ook sterk bij aan klimaatverandering. 

 

Tip! 

Wanneer u zonnepanelen aanschaft kunt u via de app direct inzicht krijgen in uw energieverbruik en opbrengst. U kunt zo precies bijhouden hoeveel energie u opwekt en verbruikt op alle dagen van het jaar. 

 

Energiebesparend advies 

Wilt u inzicht krijgen in de energiebesparende maatregelen die u kunt toepassen op uw woning? Begin dan met een energiebesparend advies waarbij er wordt gekeken welke maatregelen interessant zijn voor uw woning en wat de bijbehorende kosten zullen zijn. Ook wordt er gekeken naar uw energierekening en hoe dit verlaagt zou kunnen worden. 

 

Op deze manier krijgt u een goed overzicht van de kosten van uw energiehuishouden en waar u op vooruit kan gaan. Afhankelijk van uw budget kunt u kijken welke duurzame maatregel het beste bij uw situatie past. Daarnaast zijn er ook verschillende subsidies en regelingen, zodat verduurzaming aantrekkelijker wordt. Kijk op de website van uw gemeente voor de beschikbare regelingen. In onderstaande afbeelding kunt u zien hoeveel u gemiddeld kunt besparen per maatregel. Deze besparen zijn gebaseerd op een hoek/twee-onder-één kap woning met gemiddeld 3 bewoners. 

 

Tip! 

Vraag de buren of bekenden welke stappen zij hebben ondernomen voor het verduurzamen van hun woning. Zo kunt u de ervaringen van anderen horen en overwegen of dit ook voor uw situatie interessant is. 

 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Is mijn CV-ketel toe aan onderhoud of aan vervanging
Is mijn CV-ketel toe aan onderhoud of aan vervanging

Stel uw CV-ketel is al wat ouder en vertoont storingen. De vraag is dan of het toestel aan onderhoud toe is of dat het tijd is...

Verhoog de waarde van uw woning met isolatie
Verhoog de waarde van uw woning met isolatie

  Het isoleren van uw woning biedt verschillende voordelen. Uw energierekening zal lager uitvaller, terwijl uw...

Plaats een reactie
Bericht: *
Naam: *
E-mail: