Een nieuw jaar: hoe houdt u uw energierekening onder controle?

Een nieuw jaar: hoe houdt u uw energierekening onder controle?

Een nieuw jaar, nieuwe kansen! Tijd om u uw woning energiezuiniger kunt maken en ook om uw energierekening tegen het licht te houden. In deze blog geven we u meer inzicht in uw energieverbruik en hoe u uw verbruik kunt verlagen.
 

Weet u hoeveel elektriciteit en gas u gebruikt? En welke apparaten veel stroom gebruiken? 
Zo'n 86% van uw energierekening bestaat uit kosten waar u zelf invloed op heeft. Als u daar een goed inzicht in heeft, is het gemakkelijker om energie te besparen. Dat is goed voor het milieu én voor uw portemonnee.
 

Tips voor inzicht in uw energieverbruik:

  • Maak gebruik van een energieverbruiksmanager. Een energieverbruiksmanager is een apparaat of een applicatie (app) waarmee men op een display of digitaal op een smartphone, tablet of pc inzicht kan krijgen in het energieverbruik van een gebouw en de daarin aanwezige energieverbruikende apparaten en installaties.
  • Koppel uw energieverbruiksmanager aan een slimme meter en u krijgt nog beter inzicht.
  • Een beertender of elektrische kachel: sommige apparaten gebruiken heel veel energie. Zoek de energieslurpers op in uw huis.
  • Waar betaalt u eigenlijk voor? In onze blog “Houd grip op uw energierekening” leest u hoe uw energierekening is opgebouwd en welke vaste kosten er zijn.


De energiebelasting verandert in 2020
Op 1 januari 2020 is de energiebelasting veranderd. Gemiddeld gaan huishoudens daardoor minder belasting betalen. Tegelijkertijd stijgen de kosten voor netbeheer. Wat betekent dit voor uw energierekening? Check het met de rekentool van Milieu Centraal.
Klik hier om te berekenen hoe veel u betaalt aan energiebelasting, de energie zelf en netwerkkosten.


Gemiddeld wordt uw energierekening € 100,- euro minder
De belasting voor gas gaat met bijna 8 cent omhoog en die voor stroom met bijna 1 cent. Toch daalt de gemiddelde energierekening in 2020. Dat komt doordat u een veel hogere teruggave van energiebelasting krijgt; ruim 200 euro meer dan in 2019. Hierdoor gaat een huishouden met een gemiddeld energieverbruik in 2020 € 100,- euro minder aan energiebelasting betalen. 


Waarom stijgt de energiebelasting op aardgas meer dan op stroom?
De overheid wil het verbruik van aardgas terugdringen om klimaatverandering tegen te gaan. Een hogere belasting op aardgas is een stimulans om uw woning te isoleren en over te stappen op een alternatief voor het verwarmen van uw woning.


Wij maken verduurzaming zo eenvoudig mogelijk voor u
Om woningeigenaren op weg te helpen werken we met verduurzamingsadviseurs. Zij gaan samen met u aan de slag om uw energierekening omlaag te brengen. Dit doen wij onder de noemer PlusJeHuis met als doel woningen energiezuiniger en comfortabeler te maken. Adviseurs brengen in kaart welke effecten verduurzamingsmaatregelen zoals spouwmuurisolatie, zonnepanelen, hybride warmtepompen en een slimme thermostaat hebben op uw energierekening. De wensen van de woningeigenaar worden geïnventariseerd en vervolgens kijken we wat er mogelijk is. Vaak lijken het ingrijpende aanpassingen, maar valt het mee in de praktijk. Het isoleren van een spouwmuur is een kwestie van kleine gaatjes boren in de gevel die vervolgens weer dicht gemaakt worden. Je ziet er bijna niets van. De adviseurs geven een advies op basis van de specifieke wensen en omstandigheden van de woningeigenaar en berekenen de terugverdientijd van de investering. We begeleiden u van het begin tot het eind: van advies tot uitvoering. Elke woning is immers anders en dus maatwerk.


Wilt u weten welke energiebesparende maatregelen passen bij uw woning?
Doe de energiescan om te kijken hoeveel u kunt besparen.
 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Besparen en duurzaam wonen, wat zijn de stappen?
Besparen en duurzaam wonen, wat zijn de stappen?

Wilt u op energie besparen, dan kunt u het beste beginnen met het verduurzamen van uw woning. U kunt natuurlijk flink besparen met...

Naar een duurzame toekomst met een warmtepomp
Naar een duurzame toekomst met een warmtepomp

Een warmtepomp is heel geschikt om uw woning toekomstbestendig te maken. Twee soorten warmtepompen zijn bij uitstek geschikt voor...

Alles wat u moet weten over de warmtepomp
Alles wat u moet weten over de warmtepomp

De laatste tijd is hij vaak in het nieuws: de warmtepomp! Maar wat is een warmtepomp en wat kunt u ermee?  We leggen het uit...

Wonen zonder gas, dat doet u zo!
Wonen zonder gas, dat doet u zo!

Eind maart 2018 ondertekenden 15 energiebedrijven en milieuorganisaties, waaronder Essent, een manifest. Als onderdeel van de...

Plaats een reactie
Bericht: *
Naam: *
E-mail:

Coronavirus (COVID-19)

Lees meer over de maatregelen die Energiewacht Groep heeft genomen tegen het Coronavirus (COVID-19).

Sluiten