Waar begin ik met het verduurzamen van mijn woning?

Waar begin ik met het verduurzamen van mijn woning?

Het klimaatakkoord, gasloos wonen, energie opwekken… we worden er continu mee geconfronteerd. Nederland moet van het gas af en we moeten onze woningen verduurzamen. Maar waar moeten we beginnen? Veel mensen willen wel verduurzamen, maar weten zich eigenlijk geen raad. Moet ik nu isoleren of zonnepanelen aanschaffen? Hierdoor neigen we al snel naar een afwachtende houding. Wij helpen je graag op weg naar een duurzame woning en vertellen je graag in welke volgorde je energiebesparende maatregelen kunt nemen.

 

1. Isoleren

Je woning verduurzamen begint bij isoleren. Zo voorkom je dat warmte de woning verlaat. Je woning kan op verschillende manieren geïsoleerd worden, namelijk dakisolatie, spouwmuurisolatie of vloerisolatie. Wat je precies kunt isoleren, hangt af van het type woning en wat er al is gedaan.

 

Dakisolatie

Warmte stijgt op waardoor veel huizen die onvoldoende geïsoleerd zijn hun warmte verliezen via het dak. Het is zeker de moeite waard om een dak met matige isolatie te verbeteren. Hierdoor verliest de woning minder warmte en verbruik je minder gas en stroom. Dat scheelt CO2-uitstoot en is dus goed voor het klimaat.

 

Spouwmuurisolatie

De meest rendabele en eenvoudige manier om honderden euro’s te besparen op je energiekosten is spouwmuurisolatie. Veel woningen die na 1920 zijn gebouwd hebben een ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Dit wordt spouw genoemd. Vóór 1976 werd de spouw niet standaard gevuld met isolatiemateriaal. Door de spouw te vullen met sterk isolerend materiaal verdwijnt de warmte niet meer naar buiten. In de zomer komt de warme lucht minder makkelijk binnen, waardoor het lekker koel blijft. In de winter blijft de warmte in de woning en is het lekker warm. Het na-isoleren van de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur levert direct comfortverbetering op. Ook zorgt spouwmuurisolatie voor minder vocht in de woning en minder geluidsoverlast van buiten.

 

Vloerisolatie

Wanneer je de vloeren van je woning isoleert beperk je het warmteverlies en voorkom je een koude vloer. Er zijn verschillende opties voor vloerisolatie, denk hierbij aan kruipruimte-isolatie of het isoleren van de onder- of bovenzijde van een beganegrond vloer. Volgens MilieuCentraal kun je met vloerisolatie tussen de € 170,- (tussenwoning) en € 330,- (vrijstaande woning) besparen op je jaarlijkse energierekening. Vloerisolatie is een belangrijke stap bij vloerverwarming. Door de vloer goed te isoleren voor je vloerverwarming aanlegt, voorkom je dat de warmte verloren gaat.

 

2. Ventileren

Een extra aandachtspunt voor goed geïsoleerde woningen is ventilatie!  Er zijn namelijk geen naden of kieren meer waar verse lucht naar binnen stroomt. Door de woning goed te ventileren zorg je ervoor dat ‘vuile’ lucht de woning verlaat en er toevoer is van schone lucht. Zorg daarom voor voortdurende aanvoer van frisse lucht via open ramen en/of ventilatieroosters.

Met mechanische ventilatie zorg je ervoor dat er continu ‘schone’ lucht aanwezig is in de woning. Dit systeem zorgt er namelijk voor dat ‘vuile’ lucht de woning verlaat. Bij een WarmteTerugWin-unit (WTW) wordt vuile lucht afgevoerd en schone lucht aangevoerd. In een goed geventileerde woning verbruik je minder energie. Frisse, droge lucht wordt namelijk sneller verwarmd dan vochtige lucht. Je hoeft dus minder hard te stoken om je woning comfortabel te maken en dat merk je op je energierekening.

 

3. Opwekken en verwarmen met zonnepanelen en warmtepomp

Maak gebruik van de zon om eigen energie op te wekken en plaats zonnepanelen op je dak. Na isolatie en ventilatie is de volgende stap om te kijken hoe het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals gas, beperkt kan worden. Zonnepanelen leveren het hele jaar door elektriciteit op. Hierdoor kun je het hele jaar besparen op je energierekening.

 

Een groot deel van het energieverbruik gaat op aan het verwarmen van de woning. De warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de gasgestookte cv-ketel. Deze haalt warmte uit een duurzame energiebron, bijvoorbeeld wind, water of bodem en zet deze om in warmte om de woning te verwarmen of warm water te maken. De warmtepomp kan aangesloten worden op je huidige cv-ketel, waarbij de cv-ketel bijspringt op koude dagen en zorgt voor warm water. Ook kan de warmtepomp de cv-ketel volledig vervangen waardoor je woning volledig van het gas kan worden afgesloten.

 

Een warmtepomp zal het stroomverbruik in de woning verhogen, maar daar staat tegenover dat er minder gas wordt gebruikt. De extra stroom die de warmtepomp verbruikt, kan opgewekt worden met zonnepanelen.

 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Thuis bij mevrouw de Boer in Zwolle
Thuis bij mevrouw de Boer in Zwolle

Inmiddels hebben de duurzaamheidspecialisten bij Energiewacht Groep verschillende klanten op weg geholpen bij het verduurzamen van...

Alles wat u moet weten over de warmtepomp
Alles wat u moet weten over de warmtepomp

De laatste tijd is hij vaak in het nieuws: de warmtepomp! Maar wat is een warmtepomp en wat kunt u ermee?  We leggen het uit...

Wonen zonder gas, dat doet u zo!
Wonen zonder gas, dat doet u zo!

Eind maart 2018 ondertekenden 15 energiebedrijven en milieuorganisaties, waaronder Essent, een manifest. Als onderdeel van de...

Plaats een reactie
Bericht: *
Naam: *
E-mail:

Coronavirus (COVID-19)

Lees meer over de maatregelen die Energiewacht Groep heeft genomen tegen het Coronavirus (COVID-19).

Sluiten