Gasloos wonen, wat houdt dat in en wat betekent het voor mij?

Gasloos wonen, wat houdt dat in en wat betekent het voor mij?

In de media gaat het tegenwoordig vaak over gasloos wonen en duurzame energie. Maar wat betekenen deze begrippen nou precies en wat voor gevolgen heeft dit voor u?

 

Het Klimaatakkoord

In het Klimaatakkoord staat dat de uitstoot van CO- uitstoot in 2050 minimaal 90% moet zijn verminderd in vergelijking met 1990. Om deze daling in uitstoot van CO mogelijk te maken is een energietransitie nodig. De term energietransitie houdt in dat er een omschakeling gaat plaatsvinden van fossiele brandstoffen zoals steenkool, aardolie en aardgas naar duurzame vormen van energie zoals energie van windmolens, van de zon en van aardwarmte. Op dit moment doen we het niet goed. Nederland staat in de EU op de voorlaatste plaats op de EU-lijst Duurzame Energie.

 

Wat betekent dit voor Nederland?

In het Klimaatakkoord zijn verschillende maatregelen opgenomen:

  • Voor een gemiddelde woning kost de aanpassing om een woning gasloos te maken €20.000,-.
  • De reductiedoelstelling CO voor 2030 is vastgesteld op een daling van 49% in vergelijking met 1990.
  • Vanaf 2021 worden per jaar meer dan 50.000 bestaande woningen verduurzaamd. 
  • De totale additionele kosten voor de energietransitie zijn vanaf 2030 per jaar tussen twee en drie miljard euro.
  • Vanaf 2020 wordt de prijs van elektriciteit verlaagd met 2,7 cent per kWh.
  • De gasprijs gaat 2020 omhoog met 5,5 cent per m3

Tip! Wilt u weten wat uw gasverbruik per jaar is? Dit kunt u zien op uw energieafreking van het afgelopen jaar. Op basis van o.a. uw gasverbruik kunnen onze adviseurs met u bespreken op welke punten besparingen in uw woning mogelijk zijn.

 

 

Welke maatregelen neemt de gemeentelijke overheid? 

Gemeenten moeten eind 2021 een transitievisie warmte vaststellen; het Programma Aardgasvrije Wijken. Hierin staat wanneer wijken verduurzaamd gaan worden en van het aardgas afgaan. Het uiteindelijke doel is dat acht miljoen gebouwen geen aardgas meer nodig hebben, geïsoleerd zijn en voorzien van duurzame energie. Vanuit het Programma Aardgasvrije Wijken doen gemeenten kennis en ervaring op om bestaande wijken haalbaar en betaalbaar te verduurzamen. Op de website van uw eigen gemeente kunt u terugvinden welke aanpak en maatregelen zij (gaan) treffen om het Klimaatakkoord te realiseren in uw gemeente. 

 

Is de overstap naar duurzame energie haalbaar? 

Het overstappen naar een volledig aardgasloze woning is een grote investering. Dit hoeft niet in één keer te gebeuren, maar kan ook in kleine stapjes. Nieuwe technieken maken het mogelijk dat het relatief makkelijk is om de eerste stap te zetten naar een duurzame woning. Duurzame alternatieven voor verwarming zijn aan te vullen met energiebesparende producten. Denk hierbij aan isolatie, ledverlichting, zonnepanelen en warmtepompen. Met deze maatregelen zorgen we ervoor dat onze bijdrage aan de realisatie van de klimaatdoelstelling nog groter is. 

 

Welke stappen kunt u nemen op weg naar gasloos wonen

Stap 1.

Isolatie van uw woning is de basis voor verduurzaming en energie besparen. Ga daarom na hoe uw woning geïsoleerd is. Als uw woning niet goed geïsoleerd is kunt u ervoor zorgen dat dit alsnog gebeurt. Op deze manier verliest u geen onnodig opgewekte warmte.

 

Stap 2.

Is de isolatie in orde? Maak dan een vervolgplan voor uw woning. Misschien is er in uw gemeente of wijk een alternatief beschikbaar voor aardgas. Als dat het geval is kunt u daar op in spelen.

 

Stap 3.

Maak gebruik van alle geplande onderhoudsmomenten, aanpassingen of verbouwingen aan uw woning om dichter bij het doel van gasloos wonen te komen. Op die manier combineert u uitgaven en kunnen de kosten meevallen.

 

Stap 4.

Ga in gesprek met buren, familie of vrienden. Vraag wat zij al gedaan hebben op het gebied van gasloos wonen en hoe zij dat aangepast hebben. 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Geld besparende tips bij het energiezuiniger maken van uw woning in 2019
Geld besparende tips bij het energiezuiniger maken van uw woning in 2019

Het nieuwe jaar heeft zijn intrede gedaan! Tijd voor goede voornemens en wellicht meer te gaan besparen. Wij snappen dat u hier wel...

8 slimme bespaartips voor de zomer
8 slimme bespaartips voor de zomer

Eind juni gaat de zomer van start en daarmee breekt ook de zomervakantie weer aan. De zon zal zich weer wat vaker laten zien, een...

Plaats een reactie
Bericht: *
Naam: *
E-mail:

Coronavirus (COVID-19)

Lees meer over de maatregelen die Energiewacht Groep heeft genomen tegen het Coronavirus (COVID-19).

Sluiten