Koolmonoxide: Hoe te voorkomen?

Koolmonoxide: Hoe te voorkomen?

Koolmonoxide is een giftig gas dat vrijkomt als een fossiele brandstof niet volledig verbrandt. Bij inademing zorgt dit gas ervoor dat bloed geen zuurstof kan transporteren en dat de weefsels zuurstof niet effectief kunnen opnemen. Het verraderlijke van dit gas is dat het geen geur, smaak of kleur heeft. Het kan dus ongemerkt zijn dodelijke werk doen. Het aantal doden en gewonden in Nederland door koolmonoxidevergiftiging blijft hoog en is de afgelopen 5 jaar zelfs toegenomen. Gemiddeld kost koolmonoxidevergiftiging jaarlijks 11 mensen het leven en 150 gewonden.
 

Maatregelen treffen

Koolmonoxide wordt meestal veroorzaakt door een defect in verwarmings- of warmwaterapparatuur, zoals een kapotte geiser of CV-ketel. Omdat het erg lastig is om koolmonoxide op te merken, is het verstandig om tijdig maatregelen te treffen tegen koolmonoxide. Laat uw verwarmings- of warmwaterapparatuur regelmatig controleren en vervang uw geiser of CV-ketel op tijd.

 

De volgende tips kunnen bijdragen aan een veiligere woon- en werkomgeving.
 

Tip 1: kies voor gecertificeerde installateurs

Het is belangrijk om uw verwarmings- of warmwaterapparatuur zoals een CV-ketel tijdig te vervangen. Wanneer u de keuze heeft gemaakt voor een nieuwe CV-ketel is het van belang dat deze op een veilige en vakkundige manier wordt geïnstalleerd. Gebeurt dit niet, dan verhoogt dit de kans op koolmonoxide. Kies daarom altijd voor ervaren en gecertificeerde installateurs: zij weten precies hoe ze een CV-ketel op een veilige manier moeten installeren. Energiewacht staat voor een veilige en vakkundige installatie. Wij vervangen bij het installeren van een nieuwe CV-ketel, bijvoorbeeld altijd de rookgasafvoer volgens de laatste richtlijnen. Zo weet u zeker dat uw CV-ketel veilig uw woning en water verwarmt.
 

Tip 2: laat uw CV-ketel onderhouden

Om de veiligheid van uw CV-ketel of bijvoorbeeld geiser te waarborgen, doet u er goed aan om deze met regelmaat te laten onderhouden. Service- en Onderhoudsabonnementen zijn gemakkelijk af te sluiten en verzekeren u van periodiek onderhoud.

 

Bij Energiewacht staat veiligheid en een energiezuinige werking van uw toestel voorop. Tijdens onze onderhoudsbeurt wordt uw toestel geheel schoongemaakt en uitgebreid gecontroleerd, onder andere op de uitstoot van koolmonoxide. Bovendien stemt de monteur ook het vermogen van het toestel af op uw wensen en woning. Een Service- en Onderhoudsabonnement verzekert u dus niet alleen van optimale veiligheid, het biedt u ook maximaal wooncomfort en minder stookkosten.
 

Tip 3: schaf een CO-melder aan

Koolmonoxide is geurloos en kleurloos en het is daarom lastig om op te merken. Koolmonoxide kan dus voorkomen in uw woning zonder dat u dit doorheeft. Om de gevaren voor koolmonoxide tegen te gaan kunt u een CO-melder aanschaffen.

 

Deze CO-melders controleren uw woning 24 uur per dag op de onzichtbare aanwezigheid van koolmonoxide. Op het moment dat koolmonoxide aanwezig is in uw woning, gaat er een duidelijk alarm af om u hiervoor te waarschuwen.

 

Veiligheid staat altijd voorop

Voorkom koolmonoxidevergiftiging. Laat uw verwarmings- of warmwaterapparatuur regelmatig controleren en vervang uw geiser of CV-ketel op tijd en door gecertificeerde installateurs. Om u een veilig gevoel te geven is het raadzaam een CO-melder aan te schaffen. Met deze melders wordt uw huis dag en nacht gecontroleerd op de aanwezigheid van koolmonoxide. Zo bent u altijd verzekerd van een veilige omgeving.

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Het belang van goede ventilatie
Het belang van goede ventilatie

Een gezond binnenklimaat begint met een goede luchtkwaliteit. Voor je gezondheid is het belangrijk om aandacht te besteden aan het...

Een CV-ketel kopen of huren
Een CV-ketel kopen of huren

Een  CV-ketel  is een onmisbaar apparaat in uw woning en leven, maar kan wel een behoorlijke kostenpost betekenen....

Plaats een reactie
Bericht: *
Naam: *
E-mail:

Wij zijn Energiewacht

Energiewacht Groep, Energiewacht en Geas Energiewacht gaan samen verder als één bedrijf onder één naam.

Sluiten