Waterzijdig inregelen: Waarom is dit belangrijk?

Waterzijdig inregelen: Waarom is dit belangrijk?

Uw CV-installatie waterzijdig inregelen zorgt voor een lagere energierekening en gelijkmatig verwarmde ruimtes. Het levert u dus een besparing en meer comfort op, maar wat is waterzijdig inregelen eigenlijk? 
 

Wat is waterzijdig inregelen?
Waterzijdig inregelen wordt toegepast op uw CV-installatie en is een methode om uw installatie optimaal te laten werken. Bij het nauwkeurig inregelen van de doorstroming van warm water in de radiatoren krijgen de radiatoren maximaal de kans om warmte van het water af te geven aan de omgeving.
 

Waarom is dit noodzakelijk?
Op het moment dat uw CV-installatie niet waterzijdig is ingeregeld, krijgen de radiatoren die het dichtst bij de CV-ketel zijn geplaatst het snelst en het meeste warme water. Dit in tegenstelling tot de radiatoren die verder weg zijn geplaatst. Hierdoor worden deze radiatoren vaak niet tot nauwelijks warm: er ontstaat een onbalans.

Deze onbalans zorgt ervoor dat uw woning ongelijkmatig opwarmt en dat sommige ruimtes nauwelijks of zelfs helemaal niet warm worden. Dit kan erg vervelend zijn, helemaal als het om ruimtes gaat waar u het wel graag warm wilt hebben.

Met waterzijdig inregelen wordt uw woning meer gelijkmatig warm. Bovendien leidt waterzijdig inregelen tot een lager energieverbruik: een goed ingeregelde CV-installatie bespaart 10 tot 15% op uw gasverbruik!

 

 

 

Hoe werkt het?
Wanneer een CV-installatie niet waterzijdig is ingeregeld onstaat er een hoge retourtemperatuur. De retourtemperatuur is de temperatuur van het CV-water dat terugstroomt naar de combiketel. Een hoge retourtemperatuur leidt tot een hoger energieverbruik.

 

Er zijn 3 methodes voor het waterzijdig inregelen van uw CV-installatie:

 

Methode 1: de temperatuurmethode

Deze methode wordt toegepast op het moment dat de CV-ketel in werking is. Hierbij wordt de inregeling gebaseerd op een verschil van 20 graden tussen aanvoer- en retourtemperatuur van een radiator. Voor de buitentemperatuur wordt een temperatuur van -10°C gerekend.

 

Methode 2: de voorinstelmethode

Deze methode kan uitgevoerd worden zonder dat de CV-installatie op temperatuur komt. Bij deze methode wordt via een leidingnetberekening, afmetingen en vermogens van de radiatoren en inregelvoorzieningen de instelling uitgevoerd.

 

Methode 3: de ultrasoon methode

Tenslotte is er de ultrasoon methode. Hierbij wordt het doorstroomvolume met geavanceerde apparatuur gemeten. De instelling van de radiatoren wordt bepaald aan de hand van deze metingen. Hierdoor leidt deze methode vaak tot nauwkeurige instellingen.
 


 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Een CV-ketel kopen: Waar moet ik op letten? (1)
Een CV-ketel kopen: Waar moet ik op letten? (1)

’s Avonds thuiskomen in een warme woning en voor het slapen gaan nog even een warme douche nemen. Het klinkt heerlijk, maar u...

Een CV-ketel kopen: Waar moet ik op letten? (2)
Een CV-ketel kopen: Waar moet ik op letten? (2)

In onze vorige blog bespraken we al een paar punten die belangrijk zijn om mee te nemen in uw keuze voor het...

Plaats een reactie
Bericht: *
Naam: *
E-mail:
Reacties (6)
11 januari 2020|Surink
Als huurder van een cv-ketel bij energiewacht wil ik graag dat Energiewacht onze ketel een keer ‘waterzijdig inregelt’. Kunnen wij daar meer informatie over krijgen? Op welke termijn dat plaats kan vinden.
Beantwoorden
Sluiten
14 januari 2020|Energiewacht - Froukje
Goede morgen, bedankt voor uw bericht. Zou u uw gegevens kunnen mailen naar verkoop@energiewacht.nl? Dan kunnen wij contact met u opnemen hierover. Alvast bedankt! Met vriendelijke groet, Froukje van Energiewacht
Beantwoorden
Sluiten
24 juli 2020|Goorhuis
Nadat jullie vorig jaar een nieuwe CV ketel bij hebben geplaatst is ook afgesproken dat mijn radiatoren waterzijdig ingeregend zouden worden. Tot tweemaal toe is hiervoor een afspraak gemaakt. Tot op heden is er nog niets gebeurd en is er geen contact met me opgenomen. Aan de telefoon kom ik niet verder dan de toezegging dat ik teruggebeld zal worden voor een afspraak. Het lijkt wel alsof jullie gewoon niet willen komen. Wat kan ik nog doen om jullie bij mij thuis te krijgen voor het uitvoeren van deze klus?
Beantwoorden
Sluiten
24 juli 2020|Frits
Goedemorgen,
Bedankt voor uw berichtje. Zou u uw postcode en huisnummer kunnen sturen naar marketing@energiewacht.nl. Dan ga ik ervoor zorgen dat u van een passend repliek wordt voorzien.

Frits || Energiewacht
Beantwoorden
Sluiten
19 oktober 2020|Hilko Kosterman
Hallo, Willen jullie contact met mij opnemen over het waterzijdig inregelen van onze cv-installatie.

Vriendelijke groet,
Beantwoorden
Sluiten
19 oktober 2020|Frits
Goedemorgen, bedankt voor uw berichtje. Om contact met u op te kunnen nemen zijn we uw gegevens nodig. Zou u op de website een contactformulier kunnen invullen? Bedankt alvast. Met vriendelijke groet, Frits || Energiewacht
Beantwoorden
Sluiten

Wij zijn Energiewacht

Energiewacht Groep, Energiewacht en Geas Energiewacht gaan samen verder als één bedrijf onder één naam.

Sluiten