Waterzijdig inregelen: Waarom is dit belangrijk?

Waterzijdig inregelen: Waarom is dit belangrijk?

Uw CV-installatie waterzijdig inregelen zorgt voor een lagere energierekening en gelijkmatig verwarmde ruimtes. Het levert u dus een besparing en meer comfort op, maar wat is waterzijdig inregelen eigenlijk? 
 

Wat is waterzijdig inregelen?
Waterzijdig inregelen wordt toegepast op uw CV-installatie en is een methode om uw installatie optimaal te laten werken. Bij het nauwkeurig inregelen van de doorstroming van warm water in de radiatoren, krijgen de radiatoren maximaal de kans om warmte van het water af te geven aan de omgeving.
 

Waarom is dit noodzakelijk?
Op het moment dat uw CV-installatie niet waterzijdig is ingeregeld, krijgen de radiatoren die het dichtst bij de CV-ketel zijn geplaatst het snelst en het meeste warme water. Dit in tegenstelling tot de radiatoren die verder weg zijn geplaatst. Hierdoor worden deze radiatoren vaak niet tot nauwelijks warm: er ontstaat een onbalans.

Deze onbalans zorgt ervoor dat uw woning ongelijkmatig opwarmt en dat sommige ruimtes nauwelijks of zelfs helemaal niet warm worden. Dit kan erg vervelend zijn, helemaal als het om ruimtes gaat waar u het wel graag warm wilt hebben.

Met waterzijdig inregelen wordt uw woning meer gelijkmatig warm. Bovendien leidt waterzijdig inregelen tot een lager energieverbruik: een goed ingeregelde CV-installatie bespaart 10 tot 15% op uw gasverbruik!

 

 

 

Hoe werkt het?
Wanneer een CV-installatie niet waterzijdig is ingeregeld onstaat er een hoge retourtemperatuur. De retourtemperatuur is de temperatuur van het CV-water dat terugstroomt naar de combiketel. Een hoge retourtemperatuur leidt tot een hoger energieverbruik.

 

Er zijn 3 methodes voor het waterzijdig inregelen van uw CV-installatie:

 

Methode 1: de temperatuurmethode

Deze methode wordt toegepast op het moment dat de CV-ketel in werking is. Hierbij wordt de inregeling gebaseerd op een verschil van 20 graden tussen aanvoer- en retourtemperatuur van een radiator. Voor de buitentemperatuur wordt een temperatuur van -10°C gerekend.

 

Methode 2: de voorinstelmethode

Deze methode kan uitgevoerd worden zonder dat de CV-installatie op temperatuur komt. Bij deze methode wordt via een leidingnetberekening, afmetingen en vermogens van de radiatoren en inregelvoorzieningen, de instelling uitgevoerd.

 

Methode 3: de ultrasoon methode

Tenslotte is er de ultrasoon methode. Hierbij wordt het doorstroomvolume met geavanceerde apparatuur gemeten. De instelling van de radiatoren wordt bepaald aan de hand van deze metingen. Hierdoor leidt deze methode vaak tot nauwkeurige instellingen.
 

Methode toepassen
Voor het waterzijdig inregelen van uw CV-installatie is het aan te raden om een adviseur of installateur langs te laten komen bij u thuis. De vakman kan precies zien hoe uw installatie is aangelegd en welke materialen hiervoor zijn gebruikt. Aan de hand daarvan kan er worden bepaald op welke manier uw CV-installatie het beste kan worden ingeregeld.

 

Op het moment dat uw CV-installatie (nog steeds) niet goed is ingeregeld, verbruikt uw CV-installatie meer energie dan werkelijk nodig is. De methode om uw CV-installatie waterzijdig in te regelen moet dus goed worden toegepast.

Heeft u het idee dat u CV-installatie uit balans is? 

Wij denken graag met u mee! Laat uw gegevens achter en wij bellen u terug voor advies of het maken van een afspraak.  

Naam:*
Postcode:*
Huisnummer:*
E-mailadres:*
Telefoonnummer:*
Opmerkingen:

Energiewacht Groep verwerkt uw gegevens om uw aanvraag te verwerken. Ook verwerken we uw gegevens om u te informeren over onze dienstverlening. Meer informatie over het gebruik van uw persoonsgegevens en de mogelijkheid om u hiervoor af te melden vindt u in ons privacy statement.

Actiemails:
 
Nieuwsbrief:
 
* Deze velden zijn verplicht

 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Een CV-ketel kopen: Waar moet ik op letten? (1)
Een CV-ketel kopen: Waar moet ik op letten? (1)

’s Avonds thuiskomen in een warme woning en voor het slapen gaan nog even een warme douche nemen. Klinkt heerlijk, maar u...

Een CV-ketel kopen: Waar moet ik op letten? (2)
Een CV-ketel kopen: Waar moet ik op letten? (2)

In onze vorige blog bespraken we al een paar factoren die belangrijk zijn om mee te nemen in uw keuze voor het...

Plaats een reactie
Bericht: *
Naam: *
E-mail: