Subsidies en regelingen voor 2021

Subsidies en regelingen voor 2021

De overheid neemt ook dit jaar weer extra maatregelen om de klimaatdoelen te realiseren. Hiervoor worden jaarlijks verschillende subsidies en regelingen beschikbaar gesteld om inwoners van Nederland te stimuleren over te gaan naar energiebesparende maatregelen. Het budget voor 2021 is tot nu toe lager ingeschat dan dat er in 2020 beschikbaar was. In 2020 bedraagt het totale subsidiebudget 180 miljoen, terwijl dit in 2021 100 miljoen is. Mogelijk wordt dit budget nog verhoogd.

De meeste subsidies en regelingen lopen vanuit 2020 over naar 2021. Wilt u in 2021 uw eigen energie gaan opwekken of op een duurzame manier uw water verwarmen? Dan zijn onderstaande subsidies en regelingen wellicht interessant voor u.
 

- Zonnepanelen 

- Warmtepomp
- Isolatie
- Zonneboiler
- Energiebespaarlening


Zonnepanelen

Er is naast de teruggave van de Belastingdienst geen landelijke regeling voor particulieren die zonnepanelen laten installeren. Als u als particulier zonnepanelen wilt aanschaffen, kunt u www.subsidiewijzer.nl raadplegen om te checken of er budget vrijgemaakt wordt voor zonnepanelen in uw regio of contact zoeken met uw gemeente.

Kleine Ondernemersregeling voor Zonnepanelen (KOR)

Per 1 januari 2020 is er een kleine wetswijziging doorgevoerd bij het aanvragen van de teruggave van de Belastingdienst. Wilt u vanaf heden beroep doen op de nieuwe KOR, dan moet u een deel van de BTW terugbetalen. In een looptijd van 4 jaar, dient u 20% van het totale BTW bedrag per jaar terug te betalen. Echter is er een drempel van € 500,-. Zou u jaarlijks minder dan € 500,- BTW moeten terug betalen, dan vervalt deze terugbetaling. Wilt u meer weten over de KOR? Klik dan hier. 

 

Salderingsregeling

De einddatum van de salderingsregeling is verlengd van 2020 naar 1 januari 2023 en blijft zoals we deze nu kennen. Na deze datum bouwt de overheid de regeling geleidelijk af tot 2031. Daarna stopt deze regeling helemaal. Vanaf 2031 krijgen zonnepanelenbezitters alleen nog de marktprijs voor de stroom die aan het net wordt geleverd. Op dit moment is dit zo'n 7 cent per kWh. Hiermee verdwijnt het belastingvoordeel dat u nu heeft. Doordat de prijzen van zonnepanelen sterk zijn gedaald, wil het kabinet de salderingsregeling langzaam afbouwen. Door de dalende prijzen blijft het aantrekkelijk om zonnepanelen aan te schaffen, ook zonder financiële steun van de overheid. Wilt u meer lezen over de salderingsregeling? Bekijk dan onze blog hier

 

Warmtepompen, zonneboilers en isolatie

ISDE en SEEH worden samengevoegd

Van januari 2016 tot eind 2020 konden particulieren gebruik maken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE subsidie) voor warmtepompen en zonneboilers. Met deze subsidie krijgt u een deel terug van de investeringskosten die u heeft gemaakt bij de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler, biomassaketel of pelletkachel. De hoogte van deze subsidie is afhankelijk van het type apparaat en het vermogen. Hiermee kon u tot wel 30% van uw investering terug krijgen.

Goed nieuws voor particulieren die wederom van bovenstaande subsidie gebruik willen maken. In een kamerbrief heeft Minister Wiebes namelijk bevestigd dat deze subsidieregeling wordt verlengd tot 2025. Echter blijven nieuwbouwwoningen uitgesloten voor deze regeling. In het bouwbesluit staat namelijk dat het verplicht is om vanaf 1 juli 2018 nieuwbouwwoningen zonder aardgas op te leveren. De subsidieregeling van 2019 was hier al op aangepast.

Wat verandert er dan wel? De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE subsidie) zal samengevoegd worden met de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Warmtepompen, zonneboilers én isolatie komen onder één subsidieregeling te vallen.


Energiebespaarlening 

Wilt u gaan investeren in het energiezuiniger maken van uw woning? Dan kunt u hiervoor een Energiebespaarlening, met een speciale rente, afsluiten van het Nationaal Energiebespaarfonds. Deze lening is bedoeld voor woningeigenaren die energiebesparende maatregelen willen laten financieren, bijvoorbeeld voor betere isolatie, een nieuwe hr-ketel of zonneboiler. Ook zonnepanelen mogen gefinancierd worden vanuit deze lening, maar hier mag maximaal 75% van de lening voor gebruikt worden. De overige 25% moet besteed worden aan een andere maatregel. Voor deze lening zijn 17 energiebesparende maatregelen beschikbaar. 

 

Check zelf uw beschikbare subsidies en regelingen

Milieu Centraal en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben samen de energiesubsidiewijzer ontwikkeld. Zo kunt u aan de hand van het invullen van uw gemeente zien welke subsidies en regelingen beschikbaar zijn. Naast landelijke subsidies zijn er soms ook regionale subsidies of regelingen beschikbaar. 

 

 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Het energielabel in 2021
Het energielabel in 2021

Vanaf 1 januari 2021 zal er een nieuw energielabel op de markt komen. Het huidige energielabel zal tot 31 december 2020 worden...

Subsidie isolatie tijdelijk verhoogd van 20% naar 30%
Subsidie isolatie tijdelijk verhoogd van 20% naar 30%

  Met een goed geïsoleerd huis geniet u van meer wooncomfort en een lagere energierekening. Isoleren is niet...

Energie besparen? Scan je huis!
Energie besparen? Scan je huis!

Nederland wil verduurzamen. Dit doet men door verschillende acties uit te voeren. Zo wil de overheid bijvoorbeeld de CO2-uitstoot...

Plaats een reactie
Bericht: *
Naam: *
E-mail:

Wij zijn Energiewacht

Energiewacht Groep, Energiewacht en Geas Energiewacht gaan samen verder als één bedrijf onder één naam.

Sluiten