Het belang van goede ventilatie

Het belang van goede ventilatie

Een gezond binnenklimaat begint met een goede luchtkwaliteit. Voor je gezondheid is het belangrijk om aandacht te besteden aan het klimaat in huis. Vooral in het winterseizoen brengen we een groot deel van de tijd binnenshuis door. De onderstaande tips helpen bij het verbeteren van het binnenklimaat. 

 

Wat is de ideale temperatuur in huis?
U zou het misschien niet verwachten, maar de ideale binnentemperatuur voor een gemiddelde woning moet niet te laag zijn. Hebt u een woning met radiatoren, dan is het  beste een constante temperatuur tussen de 19 en 22 °C. Bij vloerverwarming is 19 tot 20 graden voldoende.

Voorkom teveel vocht in huis
De mate van vocht in huis is van invloed op uw gezondheid, maar ook op de woning. Met een hygrometer kunt u het vocht gehalte in uw woning meten. In de meest ideale situatie ligt de vochtigheidsgraad tussen de 40% en 60%. Is de lucht in huis droger, dan kan dit keel, huid en ogen irriteren. Te vochtige lucht zorgt voor groei van bijvoorbeeld huisstofmijt en schimmels. Dit kan leiden tot allergieën en ademhalingsproblemen.

MV-box en WTW-unit
Een makkelijke manier om de lucht binnenshuis gezond te houden is regelmatig de ramen open te zetten en te luchten. In woningen die gebouwd zijn vanaf 1985 is in principe een mechanisch ventilatiesysteem (MV-box) aanwezig. Dit zorgt voor 24 uur per dag ventilatie. Er bestaan tegenwoordig ook ventilatiesystemen die de warmte van de uitgaande lucht gebruiken om de binnenkomende lucht te verwarmen, een warmte terugwin unit (WTW). Voor zowel mechanische ventilatie als WTW geldt dat na verloop van tijd zich vuil en stof verzamelt in het apparaat en in de kanalen. Wat daarom heel belangrijk is bij mechanische ventilatie is dat de filters regelmatig vervangen worden. Ook is het verstandig de kanalen ongeveer eens per acht jaar te laten reinigen.

Hoe werkt een mechanisch ventilatiesysteem

Bij een mechanisch ventilatiesysteem verloopt de afvoer van lucht mechanisch via een ventilatie-unit. Deze staat meestal bij de CV-ketel in de buurt. Meestal zitten er luchtgaten in de keuken, badkamer en het toilet. Frisse lucht wordt aangevoerd via openstaande ramen en roosters. Bij een vraaggestuurd mechanisch systeem wordt er extra lucht afgevoerd bij een te hoog CO2-gehalte of een te hoge luchtvochtigheid. Dit systeem werkt met sensoren in bijvoorbeeld de badkamer en woonkamer.  


Wat kunt u zelf doen?
Bij natuurlijke ventilatie is het verstandig iedere dag het hele huis goed te luchten en regelmatig te checken of roosters naar buiten nog open zijn. Daarnaast is het een goed idee de roosters af en toe schoon te maken. Bij mechanische ventilatie is het advies ook dagelijks uw woning te luchten. Een mechanisch ventilatiesysteem heeft drie standen. Stand drie kunt u inschakelen voor extra ventilatie bijvoorbeeld bij koken, het drogen van de was en gebruik van de douche. Als het systeem vraag gestuurd is hoeft dit niet. Dan gaat het automatisch. Bij balansventilatie kunnen de ramen gesloten blijven. Verse lucht is dan niet nodig. Het advies bij balansventilatie is de ramen gesloten te houden als de verwarming aan is en als het binnen kouder is dan buiten. Ook bij een WTW-systeem is het verstandig regelmatig onderhoud te laten plegen, bijvoorbeeld elke 2 jaar. Reinig de ventielen die de lucht aanvoeren en afzuigen jaarlijks en plaats ze in dezelfde stand terug. Verder is het verstandig de filters elke 6 maanden te vervangen.
Delen op social media
Anderen bekeken ook
Ventilatiekanalen reinigen
Ventilatiekanalen reinigen

Frisse en gezonde lucht? Energiewacht Groep reinigt je ventilatiekanalen en ventilatiebox , zo adem je gezonde en schone...

Plaats een reactie
Bericht: *
Naam: *
E-mail:
Reacties (2)
13 januari 2020|Andre Schot
Goedenavond,
Plaatsen jullie ook extra radiatoren in woonhuizen?

Gr
Beantwoorden
Sluiten
14 januari 2020|Energiewacht Groep - Froukje
Beste Andre,
Bedankt voor uw reactie. Hiervoor kunt u het beste de plaatselijke installateur benaderen. Zij kunnen dit gemakkelijk doen. Met vriendelijke groet, Froukje - Energiewacht Groep
Beantwoorden
Sluiten