Naar een duurzame toekomst met een warmtepomp

Naar een duurzame toekomst met een warmtepomp

Een warmtepomp is heel geschikt om uw woning toekomstbestendig te maken. Twee soorten warmtepompen zijn bij uitstek geschikt voor bestaande bouw: een hybride en een all electric warmtepomp. U kunt een warmtepomp combineren met een bestaande of nieuwe CV-ketel. Tijdens de piekmomenten, bijvoorbeeld als het erg koud is in de winter, springt de HR-ketel bij om de woning of het water te verwarmen. Een hybride warmtepomp is een stap in de goede richting als tussenoplossing op weg naar een aardgasvrije woning. Maar helaas is niet iedere woning geschikt voor een hybride warmtepomp. Goede isolatie is een eerste vereiste. Een warmtepomp werkt het beste in combinatie met lage temperatuur verwarming (vloer- of wandverwarming). 

 

Waarom kiezen voor een hybride warmtepomp? 

Een hybride warmtepomp is dus een goede aanvulling op de huidige CV-ketel (mits die jonger is dan 10 jaar) en een goede eerste stap in de verduurzaming van een woning. Een woning wordt op een duurzame manier verwarmd en er is minder aardgas nodig. Met een hybride warmtepomp gaat uw CO2-uitstoot met zo'n 35% omlaag voor verwarming en warm water. Dit scheelt ook in uw energiekosten. 

 

Lees meer over de hybride warmtepomp

 

Wanneer een alternatief voor de CV-ketel overwegen? 

Het moment dat uw CV-ketel aan vervanging toe is kunt u aangrijpen om de alternatieven te overwegen. In veruit de meeste bestaande woningen zit op dit moment nog een CV-ketel. In het Klimaatakkoord is opgenomen dat de uitstoot van broeikasgassen vóór 2030 met 49% gereduceerd moet worden. De daling van gasverbruik gaat nu nog maar in kleine stapjes en om het doel te bereiken zijn nog veel meer stappen nodig. Aardgasloos is voor de meeste woningen in ons land op dit moment nog niet mogelijk. 

 

Is uw woning geschikt voor een hybride warmtepomp? Doe de check!

Beantwoord een aantal vragen en u weet of uw huis geschikt is voor een hybride warmtepomp. Wanneer het antwoord op alle vragen "ja" is, is uw woning geschikt. Hebt u vloerverwarming in combinatie met normale radiatoren, dan wordt een lager rendement behaald. In dat geval is het niet zeker of uw woning geschikt is voor een warmtepomp

 

1. Is uw woning geïsoleerd (dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie én HR++ glas)? 

2. Is er aan de buitenkant van uw woning ruimte voor de buitenunit van de warmtepomp (ca. 55 x 80 x 40cm) op het dak, op de grond of aan de buitenmuur? 

3. Is er ruimte beschikbaar voor een warmtepomp (ca. 60 x 30 x 30 cm) in de buurt van de CV-ketel? 

4. Heeft u een CV-ketel en zo ja, is deze jonger dan 10 jaar?

5. Beschikt uw woning alléén over vloer-/lagetemperatuur radiatoren? 

 

Tip! 

Wanneer u zonnepanelen hebt kunt u de opgewekte elektriciteit gebruiken voor uw hybride warmtepomp. U zorgt hiermee voor een nog beter rendement.

 

Hoe werkt een warmtepomp? 

 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Wat is mijn rol in de energietransitie?
Wat is mijn rol in de energietransitie?

Een beter milieu begint bij de Trias Energetica! (en dus uzelf)   Afval scheiden, een of twee dagen in de week geen...

Alles wat u moet weten over de warmtepomp
Alles wat u moet weten over de warmtepomp

De laatste tijd is hij vaak in het nieuws: de warmtepomp ! Maar wat is een warmtepomp en wat kunt u ermee?  We leggen het...

Wonen zonder gas, dat doet u zo!
Wonen zonder gas, dat doet u zo!

Eind maart 2018 ondertekenden 15 energiebedrijven en milieuorganisaties, waaronder Essent, een manifest. Als onderdeel van de...

Plaats een reactie
Bericht: *
Naam: *
E-mail:

Wij zijn Energiewacht

Energiewacht Groep, Energiewacht en Geas Energiewacht gaan samen verder als één bedrijf onder één naam.

Sluiten