Alles wat u moet weten over de warmtepomp

Alles wat u moet weten over de warmtepomp

De laatste tijd is hij vaak in het nieuws: de warmtepomp! Maar wat is een warmtepomp en wat kunt u ermee? 
We leggen het uit in onze onderstaande blog. 


Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een apparaat dat energie uit zijn omgeving kan opnemen en op die manier een hogere temperatuur van een lagere temperatuur kan maken en omgekeerd. Er zijn verschillende soorten warmtepompen, waarbij de warmtebron kan verschillen. Een warmtepomp haalt energie uit de bodem, uit de buitenlucht of van ventilatielucht. Energiewacht plaatst met name lucht-water hybride warmtepompen die energie uit de buitenlucht halen.


Wanneer wordt een warmtepomp hybride genoemd?

Een hybride warmtepomp wordt zo genoemd omdat hij gecombineerd wordt met een CV-ketel op gas. Dit is in de bestaande bouw een heel goede oplossing als u uw woning duurzamer wilt maken. Een groot deel van het jaar is de capaciteit van de warmtepomp voldoende voor verwarming van de woning. Wanneer de buitentemperatuur lager is dan 5 graden Celsius springt de CV-ketel bij om de woning te verwarmen. 


Wat is een lucht-water warmtepomp?

Een lucht-water warmtepomp maakt zoals de naam al zegt gebruik van buitenlucht. In de warmtepomp wordt energie onttrokken aan de buitenlucht. De warmtepompen waar Energiewacht mee werkt hebben een binnen- en een buitenunit. 


Welke subsidie is voor een warmtepomp van toepassing

Het is interessant om bij de aanschaf van een hybride warmtepomp gebruik te maken van subsidies. Een warmtepomp komt in aanmerking voor de landelijke investeringssubsidie duurzame energie als het toestel onderdeel van een verwarmingstoestel uitmaakt. Soms zijn ook provinciale of gemeentelijke subsidies mogelijk. Op www.energiesubsidiewijzer.nl kunt u op basis van uw adres vinden welke subsidies in uw situatie van toepassing zijn. 


Is een hybride warmtepomp een alternatief voor de CV-ketel?

De realisatie van een nieuwbouwwoning zonder aansluiting op het gasnet is goed mogelijk. Voor nieuwbouw is een hybride warmtepomp daarom niet nodig. Bij een bestaande woning is het een ander verhaal. Dan is alleen een warmtepomp niet voldoende om de woning te verwarmen. Dit komt omdat de meeste bestaande woningen niet goed genoeg geïsoleerd zijn. Uiteraard kan een oudere woning aangepast worden, maar om de woning geschikt te maken om van het gasnet losgekoppeld te kunnen worden kunnen de kosten oplopen tot wel 50.000 euro per woning. Dat is voor veel woningeigenaren op dit moment een te hoge drempel. De aanschaf van een hybride warmtepomp levert ook een bijdrage aan het duurzamer maken van de woning. Als u uw huidige verwarmingsketel wilt vervangen door een energiezuinigere oplossing, dan is de lucht-water warmtepomp een zeer geschikt alternatief. Een lucht-water warmtepomp kan eenvoudig aangesloten worden op de bestaande verwarmingsinstallatie. 


Wat is het rendement van een warmtepomp? 

Een hybride warmtepomp geeft voor verwarming van de woning een besparing in gas tussen de 50 en 90%. Een warmtepomp heeft wel een hoger stroomverbruik. Wanneer we deze elektriciteitskosten verrekenen met het lagere gasverbruik leidt dit tot een besparing op energiekosten van 20-35%. De jaarlijkse besparing op uw energierekening komt hiermee uit op circa 200 tot 500 euro.  


Koelen met een warmtepomp?

Ja! Dat kan! Het is mogelijk om de werking van de warmtepomp om te draaien, waardoor het mogelijk is om uw woning te koelen op warme zomerse dagen. Het apparaat verlaagt de temperatuur in uw woning met een minimum aan energie. Door het plaatsen vanventilatorconvectoren met een condensafvoer of het gebruik van vloerverwarming benut u de koelcapaciteit van de warmtepomp nog meer.


Wat is de levensduur van een warmtepomp? 

De verwachte levensduur van een hybride warmtepomp is vergelijkbaar met de levensduur van een CV-ketel, namelijk 15 tot 20 jaar. Het is verstandig de installatie van de warmtepomp regelmatig te laten onderhouden. Dat komt weer ten goede aan de levensduur van het toestel. De kosten voor het onderhoud zijn niet hoog. Dit komt omdat een hybride warmtepomp minder last heeft van slijtage en vervuiling dan bijvoorbeeld een CV-ketel.

Wat zijn de kosten van een hybride warmtepomp

De aanschaf en plaatsing van een warmtepomp kost ca. € 4.700,-. Hierin zijn eventuele subsidies niet meegerekend. De landelijke subsidie kan oplopen tot € 1.700,-. De terugverdientijd van een lucht-water warmtepomp ligt gemiddeld tussen de 5 en 7 jaar, maar is wel afhankelijk van het verbruik. 

 

 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Wees de kou voor: Het belang van Service & Onderhoud
Wees de kou voor: Het belang van Service & Onderhoud

Energiewacht helpt je veilig en comfortabel te wonen. Met onze service abonnementen houden we je CV-ketel fit. En is er een...

Wonen zonder gas, dat doet u zo!
Wonen zonder gas, dat doet u zo!

Eind maart 2018 ondertekenden 15 energiebedrijven en milieuorganisaties, waaronder Essent, een manifest. Als onderdeel van de...

Plaats een reactie
Bericht: *
Naam: *
E-mail:

Wij zijn Energiewacht

Energiewacht Groep, Energiewacht en Geas Energiewacht gaan samen verder als één bedrijf onder één naam.

Sluiten