De btw-teruggave op zonnepanelen: hoe werkt dit?

De btw-teruggave op zonnepanelen: hoe werkt dit?

Investeren in zonnepanelen wordt steeds aantrekkelijker. Fossiele brandstoffen worden schaarser en energieprijzen blijven stijgen. Bovendien is het voordeliger om te investeren in zonnepanelen dan geld op een spaarrekening te bewaren. Zonnepanelen kunnen namelijk meer opbrengen dan een spaarrekening aan rente uitkeert. Met zonnepanelen verbetert u bovendien uw woonomgeving en bespaart u fors op uw energierekening. En helemaal nu met de gratis btw-teruggaveservice van Energiewacht Groep!

 

Op het moment dat u, als Nederlandse particulier, zonnepanelen hebt laten monteren op uw woning, dan kunt u ondernemer voor de btw worden. Hierdoor kunt u de btw op de aanschaf en montage van uw zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Dit geldt wanneer u aan het salderen bent, ofwel u levert de door u opgewekte energie met uw zonnepanelen terug aan het elektriciteitsnet, maar wat houdt dit in?
 

Wat is salderen?
Wanneer u zonnepanelen heeft, komt het voor dat u meer energie opwekt dan dat u gebruikt. Op dat moment levert u dat overschot terug aan het elektriciteitsnet. Dit heet salderen. Voor de teruggeleverde energie ontvangt u een kleine vergoeding.

Een stukje geschiedenis...

In 2005 liet de Oostenrijkse meneer Fuchs zonnepanelen op zijn dak monteren. Hij was van mening dat hij de btw op de aanschaf- en montageprijs van zijn panelen kon terugvragen. Het opwekken en leveren van energie aan het elektriciteitsnet is immers een economische activiteit, volgens meneer Fuchs. Hij heeft uiteindelijk tot aan de hoogste rechter in Europa geprocedeerd en het Europese Hof gaf hem gelijk.


Ondernemer voor de btw

Dankzij deze assertieve meneer Fuchs kunt u profiteren van deze aantrekkelijke regeling. Omdat er regelmatig energie wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet en u hiervoor een vergoeding ontvangt, wordt u aangemerkt als “ondernemer voor de btw”. U kunt daardoor dus de btw terugvragen op de aanschaf en montage van de zonnepanelen.

 

In het jaar dat u de zonnepanelen heeft aangeschaft kunt u de btw terugvragen. Bij een gemiddeld zonnepanelensysteem kan dit bedrag oplopen tot wel €1000,-! De terugverdientijd van het systeem loopt hierdoor terug met 1 tot 2 jaar.

Kleine Ondernemersregeling

In principe dient in de jaren na de aanschaf elk jaar btw betaald te worden over de opgewekte energie. De Kleine Ondernemersregeling is echter van toepassing. Deze regeling houdt in dat, wanneer u per jaar minder dan €1.345,- aan btw hoeft te betalen, een vrijstelling van toepassing is. Bij normale installaties is de te betalen btw altijd lager dan €1.345,-, zodat in de jaren na de aanschaf geen btw betaald hoeft te worden.

 

Daarnaast kunt u, omdat u onder de Kleine Ondernemersregeling valt, een ontheffing van administratieve verplichtingen aanvragen. U hoeft dan geen btw-aangifte te doen en facturen te sturen.


Onze gratis btw-teruggaveservice

Wanneer u zonnepanelen door Energiewacht Groep heeft laten plaatsen, kunt u gebruik maken van onze gratis btw-teruggaveservice ter waarde van €145,-. Wij regelen dan het volgende voor u:

 

  • Wij melden u aan bij de Belastingdienst als btw-ondernemer en voeren alle correspondentie met de Belastingdienst voor u.
  • Wij dienen namens u alle btw-aangiften bij de Belastingdienst in.
  • Wij verzoeken namens u aan het einde van het jaar om de toepassing van de Kleine Ondernemersregeling.
  • Wij verzoeken namens u om ontheffing van de administratieplicht, waardoor u de opvolgende jaren geen btw-aangiften meer hoeft te doen.
  • Wij houden u gedurende het gehele traject via e-mail op de hoogte van alle vorderingen.

Bent u benieuwd hoeveel u kan verdienen met zonnepanelen? Doe de zonnepanelencheck!

 

Doe de zonnepanelencheck!

 

Heeft u vragen? Neem contact met ons op!

Naam:*
Postcode:*
Huisnummer:*
Emailadres:*
Telefoonnummer:*
Uw jaarlijks stroomverbruik (in kWh):
Opmerkingen:

Energiewacht Groep verwerkt uw gegevens om uw aanvraag te verwerken. Ook verwerken we uw gegevens om u te informeren over onze dienstverlening. Meer informatie over het gebruik van uw persoonsgegevens en de mogelijkheid om u hiervoor af te melden vindt u in ons privacy statement.

Actiemails:
 
Nieuwsbrief:
 
* Deze velden zijn verplicht
Delen op social media
Anderen bekeken ook
Verhoog de waarde van uw woning
Verhoog de waarde van uw woning

Het aantal te koop staande woningen is volgens het Centraal Bureau Statistiek gedaald in 2018, maar nog steeds staan er genoeg...

Checklist: zonnepanelen kopen waar moet ik op letten?
Checklist: zonnepanelen kopen waar moet ik op letten?

U bent geïnteresseerd in zonnepanelen. En u bent benieuwd wat de kosten hiervoor zullen zijn. U vraagt een aantal offertes op...

Plaats een reactie
Bericht: *
Naam: *
E-mail:

Coronavirus (COVID-19)

Lees meer over de maatregelen die Energiewacht Groep heeft genomen tegen het Coronavirus (COVID-19).

Sluiten