Dakrichting en dakhelling zonnepanelen

Dakrichting en dakhelling zonnepanelen

Zit u er over na te denken om zonnepanelen te plaatsen, maar weet u niet of uw dak geschikt is? Het is verstandig om te kijken of uw dak geschikt is voor zonnepanelen. Dit is vooral belangrijk omdat dit kan afhangen van de oriëntatie en hellingshoek van uw dak. De instraling van de zon en daarmee de opbrengst van uw zonnepanelen wordt bepaald door de dakrichting. Als u een schuin dak heeft, geeft een zonnepanelen installatie gericht op het zuiden de meeste opbrengst. Wanneer uw dak niet gericht is op het zuiden, betekent dit niet dat het niet rendabel is om zonnepanelen te plaatsen.

 

Beste dakrichting

Aangezien zonnepanelen werken op zonlicht is de dakrichting erg belangrijk voor de beste werking van zonnepanelen. Met een optimale zoninstraling haalt u het meeste rendement uit uw zonnepanelen. De beste oriëntatie van zonnepanelen is richting het zuiden. Zo krijgen de pv panelen het meeste zonlicht. Zonnepanelen die naar het noorden zijn gericht, hebben de minste opbrengst. 

 

Zonnepanelen op het oosten of westen 

Wanneer uw dak gericht is op het oosten of het westen wekken uw zonnepanelen gemiddeld 20% minder energie op dan een dakrichting naar het zuiden. Bij een dak richting het zuidoosten of zuidwesten wordt er gemiddeld 10% minder energie opgewekt. De hellingshoek van uw dak is bepalend voor de opwekking van de energie.

 

Hellingshoek van uw dak 

De beste hellingshoek voor uw zonnepanelen is 35 graden. Hierbij leveren uw zonnepanelen de meeste opbrengst door de optimale zoninstraling. Wanneer uw zonnepanelen gericht zijn op het zuiden en een ongunstige hellingshoek hebben (tussen 10 en 60 graden), is het vermogensverlies maximaal 10%. Bij daken gericht op het oosten of westen kan het verlies oplopen tot 30%. 

 

Hellingshoek bij een plat dak

Met een plat dak heeft u het voordeel dat u zelf de richting van de hellingshoek kunt bepalen. Wij adviseren om de zonnepanelen in de richting van het zuiden te plaatsen met een hellingshoek van 15 to 20%.

 

Vaak kiest men nog voor een oost-west opstelling bij een plat dak. Bij deze montage van de zonnepanelen wordt een kleine hoek toegepast van 10 tot 13 graden. Bij een oost-west montage wordt gemiddeld 10% minder opbrengst per jaar gehaald dan bij een opstelling op het zuiden. Wel kunt u 30 tot 40% meer opbrengst uit het beschikbare dapoppervlak behalen, omdat het dakoppervlak efficiënter wordt benut.

 

Schaduw op uw dak

Naast de dakrichting en de hellingshoek zijn er meerdere factoren waar u rekening mee moet houden om te kijken of uw dak geschikt is voor zonnepanelen. Belangrijk is om te kijken wat de schaduwval is gedurende de dag. Als uw zonnepanelen veel schaduw vangen, heeft dit invloed op de werking van uw pv systeem. Schaduw op een zonnepanelensysteem kan worden gezien als een voet op een tuinslang. Door middel van optimizers of micro omvormers kunt u de schaduwval wel compenseren.

 

Wij raden u aan om een adviseur te laten kijken naar uw dak om te bepalen of zonnepanelen geschikt zijn in uw situatie. Onze adviseurs berekenen dit met behulp van speciale software. Ook geeft de adviseur aan hoeveel de zonnepanelen zullen opleveren.

 

Meer informatie over de beste zonnepanelen van Energiewacht Groep? 

Wilt u graag meer weten over de beste zonnepanelen van Energiewacht Groep? Vul het contactformulier in en u ontvangt zo snel mogelijk meer informatie over onze beste zonnepanelen.

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Gasloos wonen, wat houdt dat in en wat betekent het voor mij?
Gasloos wonen, wat houdt dat in en wat betekent het voor mij?

In de media gaat het tegenwoordig vaak over gasloos wonen en duurzame energie. Maar wat betekenen deze begrippen nou precies en wat...

Alles  over de nieuwe regelingen en subsidies van zonnepanelen in 2019
Alles over de nieuwe regelingen en subsidies van zonnepanelen in 2019

Wist u dat de overheid de aanschaf van energiebesparende maatregelen stimuleert? Ook in 2019 zijn er verschillende subsidies en...

Plaats een reactie
Bericht: *
Naam: *
E-mail: