Dakrichting en dakhelling zonnepanelen

Dakrichting en dakhelling zonnepanelen

Zit u er over na te denken om zonnepanelen te plaatsen, maar weet u niet of uw dak geschikt is? Het is verstandig om vooraf te kijken of uw dak geschikt is voor zonnepanelen. De opbrengst van de panelen hangt onder andere af van de oriëntatie op de zon en de hellingshoek van uw dak. Als u een schuin dak heeft, geeft een zonnepaneleninstallatie gericht op het zuiden de meeste opbrengst. Wanneer uw dak niet gericht is op het zuiden, betekent dit niet automatisch dat het niet rendabel is om zonnepanelen te plaatsen.

 

Beste dakrichting

Aangezien zonnepanelen werken op zonlicht is de dakrichting erg belangrijk voor de beste werking van zonnepanelen. Met een optimale zoninstraling haalt u het meeste rendement uit uw zonnepanelen. De beste oriëntatie van zonnepanelen is richting het zuiden. Zo krijgen de pv panelen het meeste zonlicht. Zonnepanelen die naar het noorden zijn gericht, hebben de minste opbrengst. 

 

Zonnepanelen op het oosten of westen 

Wanneer uw dak gericht is op het oosten of het westen wekken uw zonnepanelen gemiddeld 20% minder energie op dan een dakrichting naar het zuiden. Bij een dak richting het zuidoosten of zuidwesten wordt er gemiddeld 10% minder energie opgewekt. Ook de hellingshoek van uw dak is bepalend voor de opwekking van de energie.

 

Hellingshoek van uw dak 

De beste hellingshoek voor uw zonnepanelen is 35 graden. Hierbij leveren uw zonnepanelen de meeste opbrengst door de optimale zoninstraling. Wanneer uw zonnepanelen gericht zijn op het zuiden en een ongunstige hellingshoek hebben (tussen 10 en 60 graden), is het vermogensverlies maximaal 10%. Bij daken gericht op het oosten of westen kan het verlies oplopen tot 30%. 

 

Hellingshoek bij een plat dak

Met een plat dak heeft u het voordeel dat u zelf de richting van de hellingshoek kunt bepalen. Wij adviseren om de zonnepanelen in de richting van het zuiden te plaatsen met een hellingshoek van 15 to 20%.

 

Vaak kiest men nog voor een oost-west opstelling bij een plat dak. Bij deze montage van de zonnepanelen wordt een kleine hoek toegepast van 10 tot 13 graden. Bij een oost-west montage wordt gemiddeld 10% minder opbrengst per jaar gehaald dan bij een opstelling op het zuiden. Wel kunt u 30 tot 40% meer opbrengst uit het beschikbare dapoppervlak behalen, omdat het dakoppervlak efficiënter wordt benut.

 

Schaduw op uw dak

Naast de dakrichting en de hellingshoek zijn er andere factoren waar u rekening mee moet houden om te kijken of uw dak geschikt is voor zonnepanelen. Belangrijk is om te kijken wat de schaduwval is gedurende de dag. Als uw zonnepanelen veel schaduw vangen, heeft dit invloed op de werking van uw pv systeem. Schaduw op een zonnepanelensysteem kan worden gezien als een voet op een tuinslang. Door middel van optimizers of micro-omvormers kunt u de schaduwval wel compenseren.

 

Wij raden u aan om een adviseur te laten kijken naar uw dak om te bepalen of zonnepanelen geschikt zijn in uw situatie. Onze adviseurs berekenen dit met behulp van speciale software. Ook geeft de adviseur aan hoeveel de zonnepanelen zullen opleveren.

 

Meer informatie over de beste zonnepanelen van Energiewacht Groep? 

Wilt u graag meer weten over de zonnepanelen van Energiewacht Groep? Doe de zonnepanelencheck of vul het contactformulier in en u ontvangt zo snel mogelijk meer informatie over onze beste zonnepanelen.

 

Doe de zonnepanelencheck!

 

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op!

Aanhef:
Voornaam:*
Tussenvoegsel:
Achternaam:*
Postcode:*
Huisnummer:*
Gemeente:
Emailadres:*
Telefoonnummer:*
Uw jaarlijks stroomverbruik (in kWh):
Opmerkingen:

Energiewacht Groep verwerkt uw gegevens om uw aanvraag te verwerken. Ook verwerken we uw gegevens om u te informeren over onze dienstverlening. Meer informatie over het gebruik van uw persoonsgegevens en de mogelijkheid om u hiervoor af te melden vindt u in ons privacy statement.

Actiemails:
 
Nieuwsbrief:
 
* Deze velden zijn verplicht
Delen op social media
Anderen bekeken ook
Verhoog de waarde van uw woning met isolatie
Verhoog de waarde van uw woning met isolatie

  Het isoleren van uw woning biedt verschillende voordelen. Uw energierekening zal lager uitvaller, terwijl uw...

Hoeveel energie gebruikt een Nederlands gezin?
Hoeveel energie gebruikt een Nederlands gezin?

U kijkt naar de tv, een serie op uw telefoon of uw computer is het aan opladen. U denkt er niet bij na, maar het zijn manieren van...

Plaats een reactie
Bericht: *
Naam: *
E-mail:

Had u nou maar zonnepanelen!

De zomer gaat gewoon door. Bereken hoeveel u kunt besparen met zonnepanelen!

Sluiten