Hoe werkt de salderingsregeling?

Hoe werkt de salderingsregeling?

We krijgen veel vragen over de salderingsregeling en de mogelijke veranderingen in deze regeling. De komende jaren gaat deze regeling worden afgebouwd. In dit artikel zetten leggen we uit hoe salderen werkt, maar ook wat er gaat veranderen als het wetsvoorstel wat is ingediend door minister Wiebes in werking treedt.

 

Hoe werkt salderen?

Bent u van plan zonnepanelen aan te schaffen? Of bent u al in het bezit van zonnepanelen? Dan kunt u energie terug leveren aan het elektriciteitsnetwerk. Dit kan op twee manieren: uw slimme meter registreert precies wat er verbruikt wordt en wat er wordt terug geleverd of uw energiemeter loopt terug.

 

In de praktijk verkoop je energie terug aan het energienetwerk. Echter, zal u niet snel zien dat een energieleverancier u geld over maakt. Dit wordt op een andere manier opgelost; de stroom die u heeft verbruikt wordt verrekend met de stroom vanuit uw zonnepanelen. Het één wordt afgestreept tegen het ander. Dit wordt salderen genoemd.

 

Een rekenvoorbeeld:

In 2019 heeft u 2500 kWh aan energie verbruikt. Uw zonnepanelen hebben 1400 kWh opgeleverd. Uw opbrengst (1400kWh) wordt dan van uw verbruik (2500Kwh) afgehaald. Uw jaarverbruik is dan 1100 kWh.

 

Wat gaat er veranderen?

Dat er iets gaat veranderen is duidelijk. De huidige regeling blijft echter hoe dan ook nog tot 2023 van kracht. Het kabinetsvoorstel is dat vanaf 2023 het salderen langzaam wordt afgebouwd tot aan 2031 met 9% per jaar. De nieuwe regeling geldt voor zowel zonnepaneelbezitters als mensen die nog zonnepanelen gaan aanschaffen. De vergoeding die je ontvangt wordt in de periode tot 2031 jaarlijks dus met 9% minder, althans dat staat in het huidige wetsvoorstel. De impact op de terugverdientijd van zonnepanelen is dan beperkt.


Impact op de aanschaf van zonnepanelen.

Is het nog wel rendabel om zonnepanelen aan te schaffen? Zeker, want er kan nog geruime tijd gebruik gemaakt worden van de salderingsregeling. Maar hoe eerder u uw zonnepanelen aanschaft, hoe langer u voordeel kunt behalen met de huidige regeling. Als u bijvoorbeeld dit jaar nog kiest voor zonnepanelen, heeft het nagenoeg geen invloed op de terugverdientijd.

 

Twijfelt u over zonnepanelen? Of wilt u meer weten over de salderingsregeling, de zonnepanelen of de terugverdientijd? Wij helpen u graag met het maken van de juiste keuzes. Stel uw vraag hieronder en wij geven u zo snel mogelijk antwoord.

 

Doe de zonnepanelencheck

 

Bij Energiewacht komt u niet voor verrassingen te staan. De fabrikant geeft 25 jaar lang rendementsgarantie op uw zonnepanelen. Zo weet u zeker dat u energie blijft opwekken. Ook krijgt u tot wel 25 jaar fabrieksgarantie op de gehele set zonnepanelen. Zo komt u nooit voor verrassingen te staan.

 

Meer informatie? Vul het contactformulier in!

Naam:
Postcode:*
Huisnummer:*
Telefoonnummer:*
E-mailadres:*
Vraag of opmerking:

Energiewacht verwerkt uw gegevens om uw aanvraag te verwerken. Ook verwerken we uw gegevens om u te informeren over onze dienstverlening. Meer informatie over het gebruik van uw persoonsgegevens en de mogelijkheid om u hiervoor af te melden vindt u in ons privacy statement.

 
 
* Deze velden zijn verplicht
Delen op social media
Anderen bekeken ook
Is mijn CV-ketel toe aan onderhoud of aan vervanging
Is mijn CV-ketel toe aan onderhoud of aan vervanging

Stel uw CV-ketel is al wat ouder en vertoont storingen. De vraag is dan of het toestel aan onderhoud toe is of dat het tijd is...

Verhoog de waarde van uw woning met isolatie
Verhoog de waarde van uw woning met isolatie

  Het isoleren van uw woning biedt verschillende voordelen. Uw energierekening zal lager uitvaller, terwijl uw...

Plaats een reactie
Bericht: *
Naam: *
E-mail:

Wij zijn Energiewacht

Energiewacht Groep, Energiewacht en Geas Energiewacht gaan samen verder als één bedrijf onder één naam.

Sluiten