Welke omvormer past het beste bij mijn situatie?

Welke omvormer past het beste bij mijn situatie?

Het meest belangrijke en tegelijkertijd ook het meest kwetsbare onderdeel van uw zonnepanelensysteem is de omvormer. Er zijn verschillende soorten omvormers die allemaal hun eigen werking hebben. Bij het aanschaffen van zonnepanelen is het belangrijk om de juiste omvormer te kiezen die bij uw situatie past. Wilt u weten hoe u de verschillende omvormers met elkaar kunt vergelijken? Lees het in dit artikel.  

 

Energiewacht biedt omvormers aan van de volgende merken: GoodWe, Enphase en SolarEdge.

 

Omvormer werking

De omvormer zorgt ervoor dat de stroom die uw zonnepanelen opwekken om worden gezet in bruikbare stroom. Zonnepanelen wekken gelijkstroom op wat niet gelijk te gebruiken is. De omvormer zorgt ervoor dat deze opgewekte stroom wordt omgezet in wisselstroom. Wisselstroom is dezelfde stroom die uit uw stopcontact komt.

 

Soorten omvormers

Er zijn drie verschillende soorten omvormers namelijk: stringomvormers, omvormers met optimizers en micro-omvormers.

 

Stringomvormer

Bij een stringomvormer worden alle zonnepanelen op het dak met elkaar verbonden als een ketting. Deze ketting wordt vervolgens gekoppeld aan de omvormer.  Dit wordt ook wel serie-geschakeld genoemd. 

 

Het nadeel van de stringomvormer is dat wanneer één paneel minder presteert dit effect heeft op de gehele ketting. Wanneer een paneel dus minder presteert heeft dit effect op de opbrengst van de zonnepanelen. Je kunt het vergelijken met ouderwetse kerstverlichting: als één lampje kapot is, branden de andere lampjes ook niet meer.

 

 

De stringomvormer is het meest ideaal wanneer er weinig schaduwval is.

Omvormer met optimizers

In tegenstelling tot de stringomvormer worden omvormers met optimizers individueel van elkaar gemonitord. Achter elke zonnepaneel wordt op de rail een optimizer geplaatst die informatie doorgeeft over de werking van ieder afzonderlijk zonnepaneel. Deze omvormers zijn geschikt voor grote systemen, omdat storingen gemakkelijk opgespoord kunnen worden.

 

Wanneer er enige schaduwval is, zijn omvormers met optimizers ideaal. Door de panelen invidueel van elkaar te regelen met power-optimizers, haalt een omvormer met optimizers meer stroom uit de zonnepanelen. Hierdoor is opbrengstverlies bij schaduwval minimaal. Daarnaast worden de panelen beveiligd door de optimizers door ze automatisch uit te schakelen bij hoge temperaturen of beschadigde kabels.

 

 

De omvormers met optimizers die wij aanbieden zijn van SolarEdge. SolarEdge biedt een gratis monitoringssoftware aan zodat u zelf de werking van elke afzonderlijke paneel kunt zien.

 

Micro-omvormers

Micro-omvormers zijn te vergelijken met omvormers met optimizers. Er wordt namelijk ook achter elk paneel een kleine omvormer geplaatst. Deze kunnen ook individueel geregeld en gemonitord worden. Toch zijn er wel ook enkele verschillen tussen een micro-omvormer en een omvormer met optimizers:

 

  • Er hoeft geen omvormer in huis geplaatst te worden bij micro-omvormers.
  • Micro-omvormers kunnen gebruikt worden bij kleine systemen en kunnen makkelijk uitgebreid worden. Een omvormer met optimizers worden in het algemeen alleen ingezet bij 8 panelen of meer.

 

 

De micro-omvormers die wij aanbieden zijn van het merk Enphase. Zij bieden namelijk een betere garantie tot wel 25 jaar en hebben een langere levensduur dan SolarEdge. Daarnaast biedt Enphase ook een monitoringssoftware aan om de werking per paneel te kunnen bekijken. Dit moet wel zelf worden aangeschaft.

 

Omvormers vergelijken

Naast de werking van de verschillende omvormers zijn er ook andere verschillen waar u rekening mee moet houden, zoals de garantie en levensduur. Deze factoren zijn belangrijk bij het kiezen van de omvormers. De micro-omvormers van Enphase hebben bijvoorbeeld een levensduur van 25 tot 35 jaar, mede dankzij de lage voltages en geen bewegende delen in de omvormer. In het algemeen hebben stringomvormers een levensduur van 8 tot 12 jaar en omvormers met optimizers 15 tot 20 jaar. Hierna zal de omvormer vervangen moeten worden.

 

Micro-omvormers en omvormers met optimizers hebben de veiligste werking qua brandveiligheid. Een stringomvormer-systeem kan tot 1000 volt aan spanning op dak generen. Een micro-omvormer zorgt ervoor dat het maximale voltage onder de 60 volt blijft. Bij de omvormers met optimizers van SolarEdge worden de panelen automatisch teruggebracht naar 1 volt per paneel wanneer er sprake is van oververhitting of een los contact.

 

Beste plek omvormer

De beste plek om een omvormer te plaatsen is afhankelijk van de situatie. Meestal wordt de omvormer in de kelder of op zolder geplaatst. Bij het plaatsen van de omvormer moet er met een paar dingen rekening gehouden worden:

 

  • De lengte van de kabels tussen zonnepanelen en omvormer

  • De lengte tussen omvormer en meterkast
  • Voldoende koeling
  • Voldoende vrije ruimte
  • Bereikbaarheid

Conclusie 

Voor iedere situatie bestaat een juiste omvormer. Aan de hand van bovenstaande informatie kunt u zelf de juiste keuze maken. Toch is het altijd verstandig om een adviseur te laten kijken naar uw persoonlijke situatie. De adviseurs van Energiewacht hebben de juiste kennis en ervaring in huis om u te adviseren. Doe de zonnepanelencheck om te zien of zonnepanelen mogelijk zijn bij uw woning of neem contact met ons op via onderstaande formulier.

 

 

Doe de zonnepanelencheck!

 

Bij Energiewacht komt u niet voor verrassingen te staan. Wij geven u 25 jaar lang rendementsgarantie op uw zonnepanelen. Zo weet u zeker dat u energie blijft opwekken. Ook geeft de fabrikant tot wel 25 jaar jaar garantie op de gehele set zonnepanelen. Zo komt u nooit voor verrassingen te staan.

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op!

Aanhef:
Voornaam:*
Tussenvoegsel:
Achternaam:*
Postcode:*
Huisnummer:*
Gemeente:
Emailadres:*
Telefoonnummer:*
Uw jaarlijks stroomverbruik (in kWh):
Opmerkingen:

Energiewacht verwerkt uw gegevens om uw aanvraag te verwerken. Ook verwerken we uw gegevens om u te informeren over onze dienstverlening. Meer informatie over het gebruik van uw persoonsgegevens en de mogelijkheid om u hiervoor af te melden vindt u in ons privacy statement.

Actiemails:
 
Nieuwsbrief:
 
* Deze velden zijn verplicht

 

 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Is mijn CV-ketel toe aan onderhoud of aan vervanging
Is mijn CV-ketel toe aan onderhoud of aan vervanging

Stel uw CV-ketel is al wat ouder en vertoont storingen. De vraag is dan of het toestel aan onderhoud toe is of dat het tijd is...

Verhoog de waarde van uw woning met isolatie
Verhoog de waarde van uw woning met isolatie

  Het isoleren van uw woning biedt verschillende voordelen. Uw energierekening zal lager uitvaller, terwijl uw...

Plaats een reactie
Bericht: *
Naam: *
E-mail:

Wij zijn Energiewacht

Energiewacht Groep, Energiewacht en Geas Energiewacht gaan samen verder als één bedrijf onder één naam.

Sluiten