Zonneboiler, zonnepanelen of toch allebei?

Zonneboiler, zonnepanelen of toch allebei?

Zonnepanelen zie je steeds vaker opduiken in het straatbeeld. Dat is ook logisch, want met zonnepanelen kun je veel besparen op je energieverbruik. Iets minder bekend is de zonneboiler. In deze blog leggen we het verschil uit tussen zonnepanelen en zonneboilers en kun je lezen waarom een combinatie van zonneboiler en zonnepanelen een logische keuze is als je gaat voor een duurzame oplossing. 

 

Zonneboiler: hoe werkt het?
Een zonneboiler-systeem bestaat uit een zonnecollector, die op uw dak wordt bevestigd. Hierin wordt de energie van de zon opgevangen.  In de collector zit een vloeistof die wordt opgewarmd door de zon. Vervolgens wordt de verwarmde vloeistof naar een voorraadvat gepompt. Daar geeft de vloeistof de warmte af aan het water in het voorraadvat. Dit warme water wordt vervolgens gebruikt om uw woning te verwarmen of voor warm water.

 

Verschillen tussen zonnepanelen en zonneboilers
Het belangrijkste verschil tussen zonnepanelen en zonneboilers is dat zonnepanelen gebruikt worden om elektriciteit op te wekken met behulp van de zon. Een zonneboiler wekt geen elektriciteit op, maar wordt gebruikt om water te verwarmen voor uw verwarming of douche. De zonneboiler zet dus de energie van de zon om in warmte in plaats van elektriciteit. Een zonneboiler heeft ten opzichte van zonnepanelen een hoger rendement. Je kunt tot met een zonneboiler tot wel vier keer meer energie opwekken met hetzelfde oppervlak aan zonnecollectoren. Daarmee is een zonneboiler heel interessant als u een bijdrage wilt leveren aan het verminderen van de uitstoot van CO2.

 

Waarom een zonneboiler combineren met zonnepanelen
Zonnepanelen en zonneboilers zijn allebei goede voorbeelden van duurzame energie. Hebt u in het verleden zonnepanelen aangeschaft, hebt u nog ruimte over op uw dak en wilt u een volgende stap zetten in het verduurzamen van uw woning, dan is een zonneboiler een geschikte optie.  De zonnepanelen worden gebruikt voor het opwekken van elektriciteit en de zonneboiler voor het verwarmen van water en van uw woning. Uw gasverbruik  zal hierdoor dalen. De aanschafkosten van een zonneboiler zijn lager dan die van zonnepanelen. Daarbij geldt dat er in Nederland voor de aankoop van zonneboilers subsidies zijn. De gemiddelde subsidie is €1.100,-, maar afhankelijk van het type zonneboiler kan dit oplopen tot  €2.000,-.


Tip van adviseur Erik

Wanneer je alleen kijkt naar de financiële opbrengst,  dan zijn zonnepanelen de beste optie. Maar wanneer milieuaspecten de doorslag geven, dan is vaak een zonneboiler de juiste oplossing. In ieder geval zet u met beide maatregelen een stap vooruit om duurzamer te wonen en energie te besparen!

 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Checklist: zonnepanelen kopen waar moet ik op letten?
Checklist: zonnepanelen kopen waar moet ik op letten?

U bent geïnteresseerd in zonnepanelen. En u bent benieuwd wat de kosten hiervoor zullen zijn. U vraagt een aantal offertes op...

De voordelen van een zonneboiler
De voordelen van een zonneboiler

Zonneboilers zijn de laatste tijd in opkomst en dat is volledig te begrijpen. Een  zonneboiler  kent namelijk, net als...

Plaats een reactie
Bericht: *
Naam: *
E-mail: