Zonnepanelen aanschaffen: waar moet ik op letten?

Zonnepanelen aanschaffen: waar moet ik op letten?

Steeds meer mensen stappen over op zonnepanelen. Het is beter voor het milieu en er kan veel geld mee worden bespaard. Met de aanschaf van zonnepanelen is het belangrijk om te weten waar u op moet letten. De volgende factoren dragen bij aan het vinden van de juiste zonnepanelen.
 

Is mijn woning geschikt?
Allereerst is het van belang dat uw woning geschikt is voor zonnepanelen. Dit is afhankelijk van een aantal factoren:

 • Eigenaar woning: U bent eigenaar van de woning waarop u de zonnepanelen wilt plaatsen.
 • Woning met plat of schuin dak: Het soort dak is belangrijk, omdat de installatie voor beide daken verschilt. De ideale hellingshoek ligt tussen de 30 en 40 graden. Op een schuin dak is het erg makkelijk om deze ideale hellingshoek te maken, maar ook op een plat dakis er de flexibiliteit om dit te realiseren.
 • Ligging van het dak: De opbrengst is afhankelijk van de ligging van het dak ten opzichte van de zon. De hoogste opbrengst wordt gehaald met een dakdeel dat wijst naar zuidelijke richting. Echter kunnen daken in andere richtingen alsnog een aanzienlijke en interessante opbrengst genereren.
 • Grootte van het dak: Hoe groter uw dak en de beschikbare oppervlakte daarvan, hoe meer zonnepanelen u kunt plaatsen op uw dak. De grootte van het dak is dus ook afhankelijk van de opbrengst.
   

Wat kan ik aan energie opwekken?
Op het moment dat uw woning geschikt is voor zonnepanelen, is het belangrijk om te weten wat u kunt verwachten aan opgewekte energie. Afhankelijk hiervan kunt u beslissen welk soort paneel het beste bij uw woning past. De opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van de volgende factoren:

 • Type zonnepaneel: Er bestaan verschillende soorten zonnepanelen met elk verschillende opbrengsten. De opbrengst is afhankelijk van het aantal Wattpiek (Wp) en het materiaal waarvan het paneel is gemaakt.
 • Oriëntatie van uw dak ten opzichte van de zon: Een dak dat naar het zuiden wijst heeft de ideale ligging voor zonnepanelen. Een dak op het zuiden heeft namelijk een grotere kans op meer zonuren en daardoor ook meer kans op een hogere opbrengst. Uiteraard zijn daken op het westen of oosten ook mogelijk, maar u heeft dan kans op minder zonuren.
 • Ligging van uw woning: De opbrengst is ook afhankelijk van uw woning en de omgeving van uw woning. Staan er veel bomen of andere objecten rondom uw woning en zorgen deze voor schaduw? Dan kan dit invloed hebben op uw opbrengst.
 • De schuinte van uw dak: Met de schuinte wordt ook wel de hellingshoek van uw dak bedoeld. Hoe groter de hellingshoek van uw dak, hoe groter de opbrengst.
   

Welke zonnepanelen passen bij mijn woning?

Er bestaan verschillende soorten zonnepanelen, waaronder monokristallijn zonnepanelen en polykristallijn zonnepanelen. Deze soorten zonnepanelen verschillen in prijs, maar bieden ook een verschil in rendement. De verschillen in prijs en rendement worden echter steeds kleiner.

 

Beide soorten zonnepanelen kunnen een hoog rendement behalen. Monokristallijn zonnepanelen zijn iets duurder in aanschaf, maar behalen ook een hoger rendement. Deze zonnepanelen zijn voornamelijk geschikt voor woningen met een relatief klein dak met een dakdeel dat wijst naar zuidelijke richting. Polykristallijn zonnepanelen behalen een lager rendement en worden daarom vaker toegepast op grotere daken.

 

Bekijk onze type zonnepanelen


Rendement zonnepanelen
Het rendement is afhankelijk van het vermogen van de zonnepanelen, wat wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Het vermogen van zonnepanelen wordt bepaald onder gunstige en vaste omstandigheden in een laboratoriumsituatie, de zogenoemde standaard test condities (STC).

 

Er wordt hierbij gekeken naar de volgende elementen:

1.   Sterkte van de invallende zonnestralen

2.   Richting van de invallende zonnestralen

3.   Zonnespectrum

4.   Temperatuur van de zonnecel

 

Het juiste aantal zonnepanelen
Des te meer duurzame energie, des te beter voor het milieu. Echter is het voor uzelf het voordeligst wanneer u het aantal zonnepanelen afstemt op uw jaarlijkse energieverbruik. Op het moment dat u de salderingsgrens heeft bereikt, ontvangt u een vergoeding voor het terugleveren van energie aan het elektriciteitsnet. Deze vergoeding zal echter relatief laag zijn. Wel kunt u hierdoor de btw terugvragen op de aanschaf en montage van uw zonnepanelen. Hoe dat werkt kunt u lezen in onze vorige blog.

 

Voordat u zonnepanelen op uw dak laat plaatsen, is het goed om na te gaan hoeveel u jaarlijks aan stroom verbruikt. Wellicht zijn er zelfs mogelijkheden om te besparen op uw huidige energieverbruik en energierekening, waardoor uw kosten na de aanschaf van zonnepanelen nog meer zullen afnemen. U kunt hierbij ook denken aan een zuinigere CV-ketelzonneboiler en/of een warmtepomp.

 

Weten hoeveel u kan verdienen met zonnepanelen? Doe dan de zonnepanelencheck!

Doe de zonnepanelencheck!

 

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op!

Naam:*
Postcode:*
Huisnummer:*
Emailadres:*
Telefoonnummer:*
Uw jaarlijks stroomverbruik (in kWh):
Opmerkingen:

Energiewacht Groep verwerkt uw gegevens om uw aanvraag te verwerken. Ook verwerken we uw gegevens om u te informeren over onze dienstverlening. Meer informatie over het gebruik van uw persoonsgegevens en de mogelijkheid om u hiervoor af te melden vindt u in ons privacy statement.

Actiemails:
 
Nieuwsbrief:
 
* Deze velden zijn verplicht
Delen op social media
Anderen bekeken ook
Zonnepanelen reinigen
Zonnepanelen reinigen

Moet ik mijn zonnepanelen reinigen? Wat uw ramen vies maakt, bedekt ook uw zonnepanelen. Denk maar eens aan...

Zonnepanelen: waarom investeren?
Zonnepanelen: waarom investeren?

Steeds meer mensen investeren in  zonnepanelen , vaak omdat ze beter met het milieu om willen gaan en om te besparen op...

Plaats een reactie
Bericht: *
Naam: *
E-mail:

Coronavirus (COVID-19)

Lees meer over de maatregelen die Energiewacht Groep heeft genomen tegen het Coronavirus (COVID-19).

Sluiten