Zonnepanelen reinigen

Zonnepanelen reinigen

Moet ik mijn zonnepanelen reinigen?

Het is in principe niet nodig om zonnepanelen te reinigen door de zelfreinigende laag die panelen hebben. Het meeste vuil spoelt vanzelf van de panelen door een flinke regenbui. Het kan echter zijn dat de zonnepanelen te maken krijgen met hardnekkig vuil zoals vogelpoep. In het geval van hardnekkige vervuiling van de zonnepanelen is het raadzaam om de zonnepanelen te reinigen. 

 

Ondanks dat zonnepanelen een zelfreinigende laag hebben, blijkt uit onderzoek dat er wel degelijk een verschil zit in de opbrengst tussen gereinigde en niet-gereinigde zonnepanelen. Dit kan jaarlijks zo'n 2 à 3 procent aan opbrengst schelen. 

 

Hoe maak ik mijn zonnepanelen schoon?
Wij raden altijd aan om uw zonnepanelen te laten reinigen door een specialist. Vooral als u er niet makkelijk bij kunt of als het gaat om een dak met een flinke helling. Indien u ervoor kiest om zelf de handen uit de mouwen te steken, is het goed om te weten hoe u te werk moet gaan. Als u gebruik maakt van de verkeerde producten heeft u kans dat de zonnepanelen beschadigd raken. De volgende tips zijn daarbij erg belangrijk:

 

Wel doen bij het reinigen van zonnepanelen: 

  • Gebruik een tuinslang als u vuilt wilt bestrijden. Een hogedrukspuit is daarentegen geheel af te raden. 
  • Raak de zonnepanelen niet aan met uw handen zonder het dragen van handschoenen. U kunt anders vingerafdrukken of vuil achterlaten op de panelen. 
  • Gebruik het liefst zo veel mogelijk kalkvrij water bij het schoonmaken, bijvoorbeeld kraanwater. 
  • Gebruik zachte materialen zoals een zachte borstel, zachte doek of schuimspons. Gebruik vooral géén metalen voorwerpen.
  • Bij gebruik van schoonmaakmiddel, gebruik een glasreiniger of een alcoholhoudende reiniger. 

Niet doen bij het reinigen van zonnepanelen: 

  • Vermijd schuurmiddelen of zure schoonmaakmiddelen, poeders of andere chemische middelen. 
  • Gebruik nooit allesreinigers of ruitenreinigers, door de chemicaliën kunnen er krassen worden veroorzaakt. 
  • Gebruik geen zout water. Dit kan er namelijk voor zorgen dat er zoutresten achterblijven. 
  • Pas op dat u niet op de zonnepanelen gaat staan of zitten. 

Wanneer is de beste tijd om te reinigen? 

Het is aan te raden om uw zonnepanelen eens in de paar jaar te reinigen. De beste periode hiervoor is begin maart, voordat de zonnige maanden weer aanbreken! Daarnaast is het ook aan te raden om eens per jaar de zonnepanelen te inspecteren. Uiteraard is dit ook afhankelijk van de omgeving waar u woont. Als er veel bomen in de buurt staan of als u vlakbij een drukke weg woont, dan is de kans op hardnekkig vuil op uw zonnepanelen groter. 

 

Wilt u meer weten over zonnepanelen?

Wilt u graag meer weten over de beste zonnepanelen van Energiewacht Groep? Neem dan contact op via 088-20085555 of vul het contactformulier in en u ontvangt zo snel mogelijk meer informatie over onze zonnepanelen. 

 

Naam:*
Postcode:*
Huisnummer:*
Emailadres:*
Telefoonnummer:*
Uw jaarlijks stroomverbruik (in kWh):
Opmerkingen:

Energiewacht Groep verwerkt uw gegevens om uw aanvraag te verwerken. Ook verwerken we uw gegevens om u te informeren over onze dienstverlening. Meer informatie over het gebruik van uw persoonsgegevens en de mogelijkheid om u hiervoor af te melden vindt u in ons privacy statement.

Actiemails:
 
Nieuwsbrief:
 
* Deze velden zijn verplicht
Delen op social media
Anderen bekeken ook
Zonneboiler, zonnepanelen of toch allebei?
Zonneboiler, zonnepanelen of toch allebei?

Zonnepanelen zie je steeds vaker opduiken in het straatbeeld. Dat is ook logisch, want met zonnepanelen kun je veel besparen op je...

De btw-teruggave op zonnepanelen: hoe werkt dit?
De btw-teruggave op zonnepanelen: hoe werkt dit?

Investeren in  zonnepanelen  wordt steeds aantrekkelijker. Fossiele brandstoffen worden schaarser en energieprijzen...

Plaats een reactie
Bericht: *
Naam: *
E-mail: