Tijd tikt weg voor het mkb

Vanaf 1 juli geldt de informatieplicht energiebesparing 

Steeds vaker voeren mkb-ondernemers verduurzamingsmaatregelen door en dat vinden wij van Energiewacht een goede ontwikkeling. Meer dan de helft van de ondernemers zegt dat het verduurzamen van hun onderneming een steeds belangrijker thema wordt. Bijna 40% verwacht binnen drie jaar (opnieuw) te investeren in maatregelen zoals zonnepanelen, led-verlichting en isolatie. Toch is de energiewet- en regelgeving niet bekend onder alle mkb-ondernemers op wie de informatieplicht energiebesparing mogelijk van toepassing is. Slechts een kwart van de ondernemers is bekend met de informatieplicht energiebesparing. De deadline aan deze informatieplicht te voldoen lag op maandag 1 juli 2019. 

 

Bovengenoemde resultaten komen uit het jaarlijkse mkb-duurzaamheidsonderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar in opdracht van Essent, waarvan Energiewacht servicepartner is. Dit onderzoek toont aan dat het voldoen aan de wet- en regelgeving voor drie op de tien mkb-ondernemers een reden is om hun onderneming te verduurzamen. Tegelijkertijd zijn ondernemers onbekend met de Wet milieubeheer en de daaraan gekoppelde informatieplicht energiebesparing. Slecht een derde van de ondernemers waarop de informatieplicht energiebesparing mogelijk van toepassing is, is bekend met de Wet milieubeheer en weet wat deze wet inhoudt. Slecht 26% van de ondernemers is bekend met deze plicht. 

 

Verduurzamen: wil wel maar kan niet 

Volgens het onderzoek is de belangrijkste reden voor ondernemers om niet te verduurzamen het gebrek aan financiele middelen. Hans Verhoeven, directeur Essent Zakelijk: "Wij zijn met een partner een proef gestart om externe financieringsmogelijkheden van duurzaamheidsinvesteringen aantrekkelijker te maken. Hierin geven we ook direct inzicht in beschikbare subsidies, want de bekendheid over beschikbare subsidies is laag tot zeer laag. Zo ontwikkelen we ons tot one-stop-shop waar ondernemers terecht kunnen voor al hun uitdagingen rondom het besparen van energie."

 

Afwachtend 

Verder kwam uit het onderzoek naar voren dat negen op de tien mkb-ondernemers al één of meerdere verduurzamingsmaatregelen heeft genomen. Ondanks deze getroffen verduurzamingsmaatregelen is er volgens Leendert-Jan Visser van MKB-Nederland veel onzekerheid in het mkb over het vervolg: "Ondernemers willen graag verder verduurzamen, maar zijn ook afwachtend: wat betekent de uitwerking van het Klimaatakkoord voor mij? Wat is de opstelsom van alle verschillende maatregelen als je bijvoorbeeld een eigen pand hebt, een klein wagenpark? En is dat allemaal te betalen? Dat horen wij veel van ondernemers terug. Ze hebben behoefte aan duidelijkheid en zekerheid en moeten vooral 'ontzorgd' worden." 

 

Lees meer over de informatieplicht en het onderzoek hier: https://www.essent.nl/content/overessent/actueel/index.html/tijd-tikt-weg-voor-het-mkb-vanaf-1-juli-voldoen-aan-informatieplicht-energiebesparing/

 

Terug naar nieuwsoverzicht 

 


Meer nieuws

Zonnige start 2019: bovengemiddelde opbrengst voor zonnepaneelsystemen

Energiewacht tekent contract voor realisatie zonnepark Hessenpoort

Wij zijn Energiewacht

Energiewacht Groep, Energiewacht en Geas Energiewacht gaan samen verder als één bedrijf onder één naam.

Sluiten